Boek
Nederlands

Een helle kreet

Siobhan Dowd (auteur)
+1
Een helle kreet
×
Een helle kreet Een helle kreet

Een helle kreet

De 15-jarige Ierse Shell staat er na de dood van haar moeder helemaal alleen voor. Ze raakt ongewild zwanger. Wanneer er een dode baby wordt gevonden, valt de verdenking op haar. Vanaf ca. 15 jaar.
Extra onderwerp
14 J
Titel
Een helle kreet
Auteur
Siobhan Dowd
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Van Gennep, 2008
287 p.
Aantekening
Oorspr.tit. : A swift pure cry
ISBN
9789055158355

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Na de dood van haar moeder, neemt de 15-jarige Ierse Shell de verantwoordelijkheid voor het gezin over van haar vader die zowel godsdienstwaanzinnig als alcoholist is. Door armoe en levensstijl staat ze buiten de maatschappij en heeft nauwelijks vrienden onder haar leeftijdsgenoten. Een jongen die wel aandacht aan haar besteedt, maakt haar zwanger. Shell weet de zwangerschap te verbergen. Wanneer er een dode baby gevonden wordt in het plattelandsdorp valt de verdenking op Shell. Pastoor Rose, een jonge kapelaan, neemt het voor haar op. Het verhaal speelt in de jaren tachtig. Het is realistisch en indringend geschreven in een doorgaans gemakkelijk te lezen stijl. De sfeer van de Ierse plattelandsgemeenschap en de invloed van het geloof komen goed uit de verf. De moed van het meisje en haar geloof in het positieve vormen een rode draad. Haar karakter is geloofwaardig en haar reacties op de gebeurtenissen zorgen voor identificatiemogelijkheden. Het boek heeft verschillende internationale…Lees verder

Over Siobhan Dowd

Siobhan Dowd (Londen, 4 februari 1960 - Oxford, 21 augustus 2007) was een Brits schrijfster die voornamelijk bekend werd door de bestseller A Swift Pure Cry.

Dowd groeide op in Londen als dochter van Ierse ouders. Na haar middelbareschoolperiode voltooide ze de studie klassieke talen aan de universiteit van Oxford en studeerde ze tevens cum laude af aan de universiteit van Greenwich in vrouwenstudies.

In 1984 trad Dowd toe tot de International PEN, een organisatie die zich bezighoudt met de wereldwijde belangenbehartiging van schrijvers. Voor deze organisatie maakte Dowd reizen naar Guatemala en Indonesië, om daar het klimaat voor schrijvers in de dop in kaart te brengen en mensen te stimuleren om verhalen en romans te schrijven. Dowd was erg begaan met het lot van kansarme mensen waar dan ook en probeerde hen te steunen in het ontwikkelen van hun literaire vaardigheden.

Dowd trok zich ook het lot van gevangenen en achtergestelde mensen aan. Namen…Lees verder op Wikipedia