Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
De vriendschap tussen een New Yorkse schilder en een kunsthistoricus heeft veel invloed op hun werk en hun beider gezinnen.
Onderwerp
Dood, Vriendschap
Titel
Wat me lief was
Auteur
Siri Hustvedt
Vertaler
Heleen Ten Holt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
What I loved
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016 | Andere uitgaves
479 p.
ISBN
9789023497981 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Als hoogleraar kunstgeschiedenis Leo als eerste in New York een werk koopt van kunstschilder Bill, is dat het begin van een hechte vriendschap, die zich later als ze in hetzelfde flatgebouw wonen ook uitstrekt tot hun vrouwen en hun zoontjes die ook goede vrienden worden. De vriendschap wordt nog hechter door een reeks ingrijpende gebeurtenissen. Elf jaar oud komt Leo's zoon Matt om bij een kano-ongeluk, wat leidt tot de scheiding van zijn ouders. Enkele jaren later blijkt Bills zoon Mark een pathologische leugenaar en bedrieger te zijn, wat indirect leidt tot de dood van Bill. Leo voelt zich verantwoordelijk voor Mark en doet er tevergeefs alles aan om hem op het rechte pad te krijgen. Van de Amerikaanse verschenen eerder twee, in het Nederlands vertaalde romans, die net als deze derde goed ontvangen werden. Het vooral in deel 2 en 3 beklemmende verhaal beschrijft met veel psychologisch inzicht de vrienden, hun vrouwen en kinderen. Een boeiende roman die de lezer aan het denken zet o…Lees verder

Over Siri Hustvedt

Siri Hustvedt (Northfield, Minnesota, 19 februari 1955) is een Amerikaanse schrijfster.

Hustvedt is een dochter van Lloyd Merlyn Hustvedt (1922-2004), een Amerikaanse hoogleraar in de Noorse en Amerikaanse geschiedenis en zelf van Noorse afkomst, en de in Noorwegen geboren Ester Vegan. Met haar drie jongere zusjes groeide Siri volledig tweetalig op. Al vanaf haar veertiende wilde ze schrijfster worden en schreef vanaf die tijd ook gedichten. Ze studeerde geschiedenis in Bergen, Noorwegen, en behaalde daar haar Bachelor-graad. Terug in de Verenigde Staten studeerde ze Engelse taal- en Letterkunde en promoveerde aan de New Yorkse Columbia University.

In 1981 ontmoette ze de schrijver Paul Auster, een jaar later trouwden ze. Hustvedt was Austers tweede vrouw. In 1987 werd hun dochter Sophie geboren. Het echtpaar woont in Brooklyn nabij Prospect Park.

Sinds 1981 schrijft ze gedichten, maar voornamelijk romans en essays. Haar werk is in vele talen vertaald. …Lees verder op Wikipedia