Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het hoofd van Marieke

Siska Goeminne (auteur), Yvonne Jagtenberg (illustrator)
+1
Het hoofd van Marieke
×
Het hoofd van Marieke Het hoofd van Marieke
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Binnen in het hoofd van Marieke zitten haar gedachten; die kan niemand zien behalve op haar gezicht als ze iets voelt. Filosofisch prentenboek met quasi-kinderlijke tekeningen in kleur. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Denken, Fantaseren
Titel
Het hoofd van Marieke
Auteur
Siska Goeminne
Illustrator
Yvonne Jagtenberg
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Infodok, 2021 | Andere uitgaven
28 p. : ill.
ISBN
9789002274138 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Geloven - Denken (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit prentenboek gaat over het hoofd van Marieke, maar eigenlijk over wat er zich zoal afspeelt in het hoofd van iedereen. Op een originele manier wordt de lezer binnengeleid in Mariekes hoofd: van de buitenkant die voor iedereen zichtbaar is, via haar schedel daaronder, naar de mysterieuze binnenkant waar al haar gedachten huizen. Met Mariekes toestemming worden die gedachten voor één keer voor iedereen zichtbaar: gedachten die blij of droevig zijn, gemeen of lief en makkelijk of moeilijk. Tegenstellingen die een mooi aanknopingspunt vormen voor gesprek, waarbij een aantal filosofische uitspraken voor extra verdieping zorgen. Hoe kan het bijvoorbeeld dat Mariekes gedachten groter zijn dan het hoofd waarin ze zitten en wie maakt eigenlijk al die gedachten? Marieke zelf weet dat niet. Achterin kunnen kinderen de binnenkant van hun eigen hoofd tekenen. Bijzonder prentenboek om samen te bekijken en over te praten met kinderen vanaf ca. 5 jaar.

Het hoofd van Marieke

Twintig jaar geleden schreef Siska Goeminne over het hoofd van Marieke, haar oudste dochter. Nu, twintig jaar later, brengt Goeminne een heruitgave van het boek uit. Twintig jaar later blijkt het hoofd van Marieke nog altijd even relevant. Vooral de binnenkant van haar hoofd dan. Daar speelt zich een wereld af die mensen langs de buitenkant niet kunnen zien. De gedachten van Marieke zijn lief, droevig, blij en soms reuzemoeilijk. Ze kunnen ook grappig of afschuwelijk zijn. Marieke haar gedachten zijn uniek. Ze zijn van niemand anders en alleen zij kan bepalen of anderen ze te zien krijgen. Siska Goeminne schreef de gedachten van Marieke neer en nodigt ons uit om ook in ons eigen hoofd te kijken.Op een spontane en kinderlijke manier krijgen we een inkijk in het hoofd van Marieke. Zowel de illustraties als de tekst laten weinig aan de verbeelding over. Het boek is duidelijk en rechtlijnig, wat recht doet aan hoe Marieke denkt en praat. Goeminne koos er bewust voor …Lees verder

Over Siska Goeminne

Siska Goeminne (Deinze, 30 oktober 1968) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Als kind begon Goeminne in Olsene met schrijven. Ze droomde ervan om schrijfster te worden en enkele van haar verhalen verschenen in het jongerentijdschrift Top. Ze studeerde verder Germaanse talen en Kunst en cultuurbeleid in Leuven, waar ze haar liefde voor taal verder ontwikkelde. Ze werkte een tijdje aan de universiteit, vervolgens bij een afdeling van het CLB en was enkele jaren redacteur bij uitgeverij Clavis. In 2005 begon ze als voltijds auteur.

Werk

Goeminne debuteerde als auteur in 2001. Haar eerste boek, Het hoofd van Marieke, is een samenspel tussen woorden en prenten en beeldt de abstracte gedachten van het meisje uit. Haar inspiratie komt uit een gesprek over nadenken, met haar toen zevenjarige dochter Marieke. Intussen schreef Goeminne heel wat bij el…Lees verder op Wikipedia