Boek
Nederlands

Wie heeft mij uitgevonden ?

Siska Goeminne (auteur), Annemie Berebrouckx (illustrator)

Wie heeft mij uitgevonden ?

Siska Goeminne (auteur), Annemie Berebrouckx (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
De kleine Jef gaat in het heelal op zoek naar antwoorden op zijn vragen. Prentenboek met schilderingen en collages in kleur. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Fantaseren, God
Titel
Wie heeft mij uitgevonden ? / tekst Siska Goeminne ; ill. Annemie Berebrouckx
Auteur
Siska Goeminne
Illustrator
Annemie Berebrouckx
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Afijn, 2004
[26] p. : ill.
ISBN
90-5933-052-8

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit boek draait rond de fundamentele levensvragen "Waar komen wij vandaan?" of "Wie heeft mij uitgevonden?" Het kereltje Fred gaat de antwoorden op deze levensvragen in het heelal zoeken: "Hij trok zijn stoutste vleugels aan". Fred is behoorlijk gefrustreerd over zijn onwetendheid en hij herhaalt dat hij niet kan verdragen "dat er dingen zijn die ik NOOIT zal begrijpen". Uiteindelijk suist hij zo lang door het heelal, passeert maan, zon, poolster en melkweg en wordt bijna GEK van de oneindigheid ervan. En dan zien we Fred plots in een spleet in het heelal verdwijnen, en komt hij aan de andere kant in een ruimte van "wit licht en ijzige stilte". Daar ziet hij een vrouw, "ongelooflijk veel groter dan reusachtig", die lachend door een spleet in de wand van een doos kijkt. En plots heeft Jef geen vragen meer, "dat hoefde niet meer" en wordt hij door de vrouw terug door de spleet geduwd en tuimelt hij weer het heelal in, waarna hij naar huis vliegt, "overdonderd, verwonderd".

Volwas…Lees verder
Jef is een kleine jongen die zich vragen stelt over zichzelf ("wie heeft mij zo ongelooflijk slecht gemaakt?") en de wereld rondom hem. Hij trekt zijn stoutste vleugels aan en reist langs de maan en de sterren steeds verder het heelal in. Plots gaat hij dwars door de wand van het heelal. In een flits ziet hij licht in de duisternis en begrijpt hij alles. Vol verwondering reist hij terug naar huis. Dit filosofische prentenboek stelt dat je niet alles hoeft te begrijpen in deze wereld, maar dat verwondering voor het leven, voor onze wereld en voor het heelal belangrijk is. De paginagrote prenten hebben grove borstelsteken als basis zodat ze een uitgesproken reliëf krijgen. Daarop zijn collages en papierstrookjes met de tekst aangebracht. De korte zinnen zonder hoofdletters zweven als gedachten door de ruimte samen met Jef. In combinatie met het gebruikte perspectief en de kleurvariaties geven ze dynamiek aan het verhaal. Een origineel en verrassend prentenboek voor kinderen van ca. 5 à …Lees verder

Over Siska Goeminne

Siska Goeminne (Deinze, 30 oktober 1968) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Als kind begon Goeminne in Olsene met schrijven. Ze droomde ervan om schrijfster te worden en enkele van haar verhalen verschenen in het jongerentijdschrift Top. Ze studeerde verder Germaanse talen en Kunst en cultuurbeleid in Leuven, waar ze haar liefde voor taal verder ontwikkelde. Ze werkte een tijdje aan de universiteit, vervolgens bij een afdeling van het CLB en was enkele jaren redacteur bij uitgeverij Clavis. In 2005 begon ze als voltijds auteur.

Werk

Goeminne debuteerde als auteur in 2001. Haar eerste boek, Het hoofd van Marieke, is een samenspel tussen woorden en prenten en beeldt de abstracte gedachten van het meisje uit. Haar inspiratie komt uit een gesprek over nadenken, met haar toen zevenjarige dochter Marieke. Intussen schreef Goeminne heel wat bij elkaar – niet alleen eigen fictie…Lees verder op Wikipedia

Suggesties