Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

William wil de wereld zien

Siska Goeminne (auteur), Rudi Bogaerts (illustrator)
+1
William wil de wereld zien
×
William wil de wereld zien William wil de wereld zien
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Het potlood William woont in een houten doos met zijn zes broertjes. William wil niet langer wachten tot iemand hem oppakt om mee te schrijven en gaat de wijde wereld in. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Potloden, Schrijven
Titel
William wil de wereld zien
Auteur
Siska Goeminne
Illustrator
Rudi Bogaerts
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2011
107 p. : ill.
ISBN
9789058387011 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

William is een tot leven gewekt potlood, dat een avontuur beleeft als hij besluit zijn vertrouwde, maar saaie omgeving – een houten doos waarin hij met zijn zes broertjes woont – te verlaten, om zijn eigen weg te gaan. De buitenwereld blijkt minder plezierig dan hij zich had voorgesteld; William besluit dan ook terug te keren naar zijn broers. Het filosofisch getinte verhaal is overwegend beschrijvend; dialogen en gedachten zijn cursief gedrukt. De auteur gebruikt woorden en uitdrukkingen die niet alle (Nederlandse) kinderen zullen (her)kennen (bijv. 'Het is geleden van vorig jaar dat ik nog mocht tekenen'). Het fraai vormgegeven boekje, met rode pagina's en roodgekleurde beginregels van ieder hoofdstuk bevat illustraties in zwart-wit soms abstract, soms met herkenbare afbeeldingen. Ze hebben een wat mysterieuze sfeer en zijn gemaakt door de Vlaamse beeldend kunstenaar Rudi Bogaerts. Achterin zijn 'feiten en weetjes' over het potlood opgenomen, waarin het antropomorfische karakter wor…Lees verder

William wil de wereld zien

Na 'Het fantastische verhaal van Ferre en Frie' waagt Siska Goeminne zich opnieuw aan een bijzonder, symbolisch verhaal.
William is een potlood, klaar om de wereld te ontdekken. Hij heeft genoeg van zijn leven in de potlooddoos van zijn baasje en probeert collega-potloden te overtuigen om met hem mee te vertrekken.
Als hij er niet in slaagt zijn vrienden op sleeptouw te nemen, trekt William er alleen op uit. Al snel ontdekt hij dat de buitenwereld niet zonder gevaren is. Maar gelukkig is er een herfstblad, Erwin, dat hem een beetje wil beschermen. Als William in een grote vuilniszak belandt vol met afgedankte potloden en pennen, besluit hij dat het welletjes geweest is en dat hij zich gelukkig mag prijzen met zo’n trouw baasje. Hij ontsnapt uit de zak en trekt terug naar zijn oude vertrouwde blikken doos.
Enerzijds is dit een avontuurlijk en origineel verhaal over een koppig potloodje, anderzijds is het ook een ode aan alles wat tekent en schrijft. En er zit toch ook…Lees verder

Over Siska Goeminne

Siska Goeminne (Deinze, 30 oktober 1968) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Als kind begon Goeminne in Olsene met schrijven. Ze droomde ervan om schrijfster te worden en enkele van haar verhalen verschenen in het jongerentijdschrift Top. Ze studeerde verder Germaanse talen en Kunst en cultuurbeleid in Leuven, waar ze haar liefde voor taal verder ontwikkelde. Ze werkte een tijdje aan de universiteit, vervolgens bij een afdeling van het CLB en was enkele jaren redacteur bij uitgeverij Clavis. In 2005 begon ze als voltijds auteur.

Werk

Goeminne debuteerde als auteur in 2001. Haar eerste boek, Het hoofd van Marieke, is een samenspel tussen woorden en prenten en beeldt de abstracte gedachten van het meisje uit. Haar inspiratie komt uit een gesprek over nadenken, met haar toen zevenjarige dochter Marieke. Intussen schreef Goeminne heel wat bij el…Lees verder op Wikipedia