Boek
Nederlands

Bizar

Sjoerd Kuyper (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Sallie Mo (13) mag drie maanden niet meer lezen van Dokter Bloem. Daarom gaat ze een dagboek bijhouden over haar verovering van Dylan, op wie ze verliefd is. Maar alles loopt in de vakantie zo uit de hand, dat ze het niet meer durft op te schrijven. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Bizar
Auteur
Sjoerd Kuyper
Taal
Nederlands
Uitgever
[Hoorn]: Hoogland & Van Klaveren, 2020 | Andere uitgaven
315 p.
ISBN
9789089672889 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Sallie Mo (13) mag drie maanden niet meer lezen van Dokter Bloem, daarom gaat ze schrijven. Tijdens de vakantie houdt ze een dagboek bij over haar verovering van Dylan, op wie ze verliefd is. Dylan wordt echter verliefd op Jackie, een rijk meisje dat is weggelopen van huis en zich met haar broertjes schuilhoudt in een bunker. Samen maken de kinderen grootse plannen om de wereld te veranderen. Al snel verliezen ze grip op de situatie en loopt alles uit de hand. Een filosofisch, avontuurlijk verhaal over een meisje dat het leven probeert te ervaren en te begrijpen. Sallie Mo hecht veel waarde aan de waarheid spreken, maar al schrijvende begint haar overtuiging te wankelen. Het verhaal is maatschappijkritisch en barst van grote thema’s als kapitalisme, dood, religie en integratie. Kuyper schreef eerder ‘Het zakmes’, ‘Hotel De Grote L’ en de geliefde serie over Robin. Zijn werk viel al vele malen in de prijzen. Hoewel het verhaal best lastig kan zijn voor de doelgroep, voegt Kuypers hierm…Lees verder

Bizar

Sallie Mo is een boekenwurm van dertien jaar oud. Met gemak citeert ze uit Hamlet of haalt ze filosofische inzichten aan: ze verslindt boeken aan de lopende band. Maar deze zomer is alles anders: haar opa David is onlangs overleden, en zo is ze haar beste maatje kwijt. Om het verlies te verwerken dook Sallie Mo nóg meer in haar boeken, maar dat mag ze nu niet meer van dokter Bloem. Dus slaat ze aan het schrijven. Over haar leven op de camping, met haar mama. Over haar crush Dylan. Over filosofie. Over hoe de wereld rond haar soms op het verhaal van Hamlet lijkt. Over hoe ze als onzichtbaar meisje stukje bij beetje zichtbaarder wordt. 



Sjoerd Kuyper is geen onbekende in het landschap van de jeugdliteratuur. Hij heeft een intussen gekende, unieke stijl die best bizar aanvoelt in het begin, maar eens je op weg bent, eigenlijk best vloeiend wordt. De gedachtestroom van Sallie Mo is goed te volgen, al wordt die steeds vreemder en vreemder. Je kan de waarheid a…Lees verder

Over Sjoerd Kuyper

Sjoerd (Frans) Kuyper (Amsterdam, 6 maart 1952) is een Nederlands schrijver. Hoewel hij ook schrijft voor volwassenen, is Kuyper vooral bekend geworden door zijn werk voor kinderen. Hij beperkt zich daarbij niet tot boeken hij schrijft ook scenario’s, musicals, gedichten, brieven en liedjes. Zijn werk kenmerkt zich, niet alleen door een grote verbeeldingskracht en door het poëtische taalgebruik, maar ook door een grote sociale betrokkenheid. Voor zijn hele oeuvre kreeg hij in 2012 de Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Volgens de jury verzoent Kuyper in zijn boeken leesbaarheid met diepgang; ‘Hij kan moeilijke dingen, grootse dingen zelfs, vertellen in een eenvoudige taal, die zich nestelt in je hoofd en blijft rondzingen als een liedje. Een erg mooi liedje’ Zijn vakmanschap laat Kuyper, volgens Joke Linders, recensent kinder- en jeugdliteratuur, ook zien door een geraffineerd en zuiver kindperspectief.

Zeer succesvol waren de boeken over de kleuter Ro…Lees verder op Wikipedia