Boek
Nederlands

De grote Robin

Sjoerd Kuyper (auteur), Marije Tolman (illustrator)
+1
De grote Robin
×
De grote Robin De grote Robin
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Bundeling van verhalen over Robin, die een zusje krijgt, met opa over God praat en verliefd wordt op Nellie. Vanaf ca. 4 jaar.
Bevat
Titel
De grote Robin
Auteur
Sjoerd Kuyper
Illustrator
Marije Tolman
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2012
229 p. : ill.
ISBN
9789047704379 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bundel verhalen waarin de wereld van de kleuter Robin centraal staat. Er komt een baby, Robin is ziek, boodschappen doen, wie is God, doodgaan, verliefd zijn; het zijn onderwerpen waar Robin zijn eigen gedachtes over heeft. De dagelijkse belevenissen van een kleuter, diens fantasieën naar aanleiding van en het zoeken naar antwoorden, vormen een harmonieus geheel. De sfeer wordt ondersteund door subtiele kleine en paginagrote pentekeningen die zijn ingekleurd in aquareltechniek. Het zijn letterlijke illustraties van de tekst, maar ook impressies van Robins fantasie. De tekst staat gedrukt in twee kolommen. Met veel dialoog en eenvoudig taalgebruik zijn de gevoelens van Robin goed neergezet. En ondanks de soms wat zware thema’s zijn de verhalen grappig en licht van toon; ze zijn gebaseerd op jeugdherinneringen van de auteur, die de Theo Thijssenprijs 2012 won. Speciaal geschikt om voor te lezen. Deze verzorgde uitgave bevat een selectie uit de eerder verschenen, met Zilveren en Gouden G…Lees verder

De grote Robin

Deze voorleesbundel bevat drie bekroonde Robin-boeken: 'Robin en Suze', 'Robin en God' en 'Robin is verliefd'. In elk verhaaltje gaat het over dingen die kleuters ook meemaken of die hen bezighouden.
In 'Robin en Suze' gaat het voornamelijk over de gevoelens van een kleuter voor en na de geboorte van een broertje of zusje. In Robins geval gaat het om een zusje en dus komen ook de lichamelijke verschillen tussen jongens en meisjes en over hoe Robins eigen geboorte verliep aan bod in een hoofdstuk 'Piemels'. De auteur kan echt heel raak kleutergevoelens verwoorden.
Het tweede boek 'Robin en God' gaat over de voorbereiding van Kerstmis en het feest zelf. De centrale figuur hier is opa. Hij komt logeren en met hem voert Robin heerlijk filosofische gesprekken onder andere over God en over geloven. Opa is gelovig, Robins ouders zijn dat niet en Robin is nieuwsgierig naar de godsdienstige verhalen. Hij gaat ook met opa naar de mis.
In het derde boek 'Robin is verliefd' gaat…Lees verder

Over Sjoerd Kuyper

Sjoerd Kuyper (Amsterdam, 6 maart 1952) is een Nederlandse schrijver van poëzie en proza voor volwassenen, kinder- en jeugdboeken, theater, tv-series, filmscenario’s en liedteksten. Zijn bekendste werken zijn de film Het zakmes, de serie boeken over de kleuter Robin, het gedicht Mensen met koffers, de liedtekst Hallo wereld en de jeugdromans Hotel De Grote L en Bizar. Zijn boeken zijn in vijftien landen gepubliceerd. Hij won o.a. zes Zilveren Griffels en een Gouden voor Robin en God. Voor zijn gehele oeuvre kreeg hij in 2012 de Theo Thijssenprijs en wegens zijn verdiensten voor de Nederlandse literatuur in binnen- en buitenland werd hij in 2014 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.  

Jeugd

Sjoerd Kuyper werd op 6 maart 1952 geboren in Amsterdam-Oost. Op tweejarige leeftijd verhuisde hij met zijn ouders naar het dorp Berkhout, bij Hoorn, waar zijn vader onderwijzer werd. D…Lees verder op Wikipedia

Suggesties