Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Maantje

Sjoerd Kuyper (auteur), Alice Hoogstad (illustrator)
Maantje vindt een baby-eekhoorn. Ze is meteen dol op het diertje, maar weet niet goed hoe ze het moet verzorgen. Daarom brengt ze Dori naar de eekhoornopvang. Maantje besluit Dori te schrijven. Het wordt een sprookjesverhaal. Zal Dori het mooi vinden? Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Maantje
Auteur
Sjoerd Kuyper
Illustrator
Alice Hoogstad
Taal
Nederlands
Uitgever
[Hoorn]: Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, 2021 | Andere uitgaven
67 p. : ill.
ISBN
9789089673152 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Maantje vindt een baby-eekhoorntje in de tuin. Ze raakt binnen een dag verknocht aan het dier, maar weet niet hoe ze het moet verzorgen. Maantje brengt Dori naar de eekhoornopvang. Om nog een beetje voor Dori te kunnen zorgen, schrijft ze het eekhoorntje brieven. Klein, goed verteld verhaal waar het vertelplezier van auteur Sjoerd Kuyper vanaf spat. Dat zit vooral in de vrolijke, warme relatie tussen vader en dochter: vader geeft Maantje zelfvertrouwen, plaagt, maar gaat ook mee in haar verhalen; en Maantje heeft haar vader vaak door en zet hem op zijn nummer. Ook al is de setting misschien iets te idyllisch – een belezen gezin waar plek is voor zowel wetenschap als kunst – het is een verhaal met veel humor, maar ook met angstige dromen en zorgen. Knap hoe Kuyper sprookjes, zoals ‘Het meisje met de zwavelstokjes’, op vanzelfsprekende wijze door het verhaal weeft. En Kuypers beeldende zinnen zijn heerlijk om te lezen. In de tekeningen van Alice Hoogstad zit ook nu weer veel beweging, k…Lees verder

Over Sjoerd Kuyper

Sjoerd (Frans) Kuyper (Amsterdam, 6 maart 1952) is een Nederlands schrijver. Hoewel hij ook schrijft voor volwassenen, is Kuyper vooral bekend geworden door zijn werk voor kinderen. Hij beperkt zich daarbij niet tot boeken hij schrijft ook scenario’s, musicals, gedichten, brieven en liedjes. Zijn werk kenmerkt zich, niet alleen door een grote verbeeldingskracht en door het poëtische taalgebruik, maar ook door een grote sociale betrokkenheid. Voor zijn hele oeuvre kreeg hij in 2012 de Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Volgens de jury verzoent Kuyper in zijn boeken leesbaarheid met diepgang; ‘Hij kan moeilijke dingen, grootse dingen zelfs, vertellen in een eenvoudige taal, die zich nestelt in je hoofd en blijft rondzingen als een liedje. Een erg mooi liedje’ Zijn vakmanschap laat Kuyper, volgens Joke Linders, recensent kinder- en jeugdliteratuur, ook zien door een geraffineerd en zuiver kindperspectief.

Zeer succesvol waren de boeken over de kleuter Ro…Lees verder op Wikipedia