Boek
Nederlands

Sjaantje doet alsof

Sjoerd Kuyper (auteur), Daan Remmerts De Vries (illustrator)
+1
Sjaantje doet alsof
×
Sjaantje doet alsof Sjaantje doet alsof
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Sjaantje houdt de herinnering aan haar overleden opa levend door allerlei net-alsof-dingen met hem te doen. Prentenboek met enigszins surrealistische collages in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Sjaantje doet alsof
Auteur
Sjoerd Kuyper
Illustrator
Daan Remmerts De Vries
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, 2009 | Andere uitgaves
[28] p. : ill.
ISBN
9789046802489
Plaatsingssuggestie
Dood (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Als de koekjes op zijn, zegt oma dat Sjaantje een net-alsof-koekje van opa moet nemen. Met opa gaat ze op pad om honderd miljoen net-alsof-koekjes te kopen en dan doen ze bladzijdenlang allerlei net-alsof-dingen in net-alsof-situaties. Gaandeweg krijgt de lezer het gevoel dat het allemaal wel heel dol wordt totdat blijkt dat het fantasie was van Sjaantje en dat ze net heeft gedaan alsof opa nog leeft. Er volgt een ontroerend einde met het beeld van een kauwende oma en Sjaantje met op de achtergrond de lucht waarin opa in de verte zweeft. Groot, stevig uitgevoerd prentenboek met prachtige collage/verf/penillustraties die de wat surrealistische sfeer heel goed benadrukken. De korte duidelijke tekst staat in zwarte letters onder de illustraties. Het thema 'rouw' wordt origineel behandeld door herinneringen op te halen die opa levend houden en troostend werken, zelfs voor de zichtbaar opgeknapte oma. Vanaf ca. 4 jaar.

Sjaantje doet alsof

Sjaantje is bij oma. Ze wil een koekje maar de koekentrommel is leeg. Neem maar een van opa's net-alsof-koekjes, zegt oma. En dat is het begin van een net-alsofavontuur: opa doet alsof hij mooi kan zingen, alsof hij kan voetballen en nog een goal maakt ook. Sjaantje en opa gaan net-alsof-koekjes kopen en doen net alsof ze fietsen naar de supermarkt. En aan het eind zit Sjaantje nog (of weer) in de stoel en ze zegt aan oma: Ik doe net alsof opa nog leeft. En oma, die heeft ondertussen voor echte koekjes gezorgd. Een mooi verhaal waarin fantasie gemis verdoezelt. Het vraagt van de kinderen wel wat inlevingsvermogen maar daar kan een voorlezer zeker bij helpen. De illustraties bestaan uit collages en tekeningen en zijn soms even wild als de fantasie van Sjaantje. Een prentenboek om even bij stil te staan.

Over Sjoerd Kuyper

Sjoerd Kuyper (Amsterdam, 6 maart 1952) is een Nederlandse schrijver van poëzie en proza voor volwassenen, kinder- en jeugdboeken, theater, tv-series, filmscenario’s en liedteksten. Zijn bekendste werken zijn de film Het zakmes, de serie boeken over de kleuter Robin, het gedicht Mensen met koffers, de liedtekst Hallo wereld en de jeugdromans Hotel De Grote L en Bizar. Zijn boeken zijn in vijftien landen gepubliceerd. Hij won o.a. zes Zilveren Griffels en een Gouden voor Robin en God. Voor zijn gehele oeuvre kreeg hij in 2012 de Theo Thijssenprijs en wegens zijn verdiensten voor de Nederlandse literatuur in binnen- en buitenland werd hij in 2014 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.  

Jeugd

Sjoerd Kuyper werd op 6 maart 1952 geboren in Amsterdam-Oost. Op tweejarige leeftijd verhuisde hij met zijn ouders naar het dorp Berkhout, bij Hoorn, waar zijn vader onderwijzer werd. D…Lees verder op Wikipedia

Suggesties