Nadat bij een tragisch ongeluk hun dochter Lydia is omgekomen, proberen haar ouders hun leven weer vorm te geven, maar dan beweert Kirstie, het tweelingzusje van Lydia, dat zij Lydia is en dat Kirstie dood is.
Titel
IJstweeling
Auteur
S.K. Tremayne
Vertaler
Lidwien Biekmann
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The ice twins
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2019 | Andere uitgaven
317 p.
ISBN
9789044630404 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Tranen voor een tweeling

THRILLER. Een kind verliezen is zowat het ergste wat ouders kan overkomen. Maar in de verontrustende, schitterend geplotte thriller IJstweeling beleven een vader en een moeder een nog pijnlijker nachtmerrie. Angus en Sarah leiden een comfortabel leven in Londen. Ze hebben twee dochters: de identieke tweeling Kirstie en Lydia.

De dochtertjes zijn een jaar of zes als er een ongeval gebeurt. Een van de meisjes, Lydia, maakt een dodelijke val van het balkon in het huis van de grootouders. Vader Angus begint te drinken en verliest zijn baan. Zijn vrouw stort in. Na een triest jaar nemen ze een drastisch besluit: ze verhuizen van Londen naar een minuscuul eilandje voor de kust van het Schotse Skye. Er staat alleen een vuurtoren en een compleet verwaarloosde cottage.

Ze willen een nieuw leven beginnen. Maar dan gaat Kirstie heel vreemd doen. Zo vertelt ze haar moeder dat ze niet Kirstie is, maar wel Lydia. En dat het Kirstie is die van het balkon is gevallen.

De al labiele Sarah begint te twijfelen. Heeft ze om de verkeerde dochter gerouwd?

Vanaf het begin neemt Tremayne je mee in een beangstigende, claustrofobisch kleine wereld. IJstweeling is geen horrorverhaal, wel een sinistere psychologische roman. Tremayne schrijft koel en bijna afstandelijk maar vol compassie over een gezin dat zijn…Lees verder

Cliffhangers in de Highlands

Er is een boekenhype. De schrijfster heet S.K. Tremayne, maar dat blijkt een alias te zijn. Belangrijker is het boek dat hij/zij publiceerde: IJstweeling is ijzingwekkend spannend.

Verwarring alom was er over de auteur S.K. Tremayne. Toen IJstweeling vorig jaar op de Buchmesse in Frankfurt werd voorgesteld en prompt aan een aantal uitgevers werd verkocht, heette de auteur nog Jo Blackwood. Het boek zou haar debuut zijn. Het verscheen begin dit jaar, maar met als auteursnaam S.K. Tremayne. De speculatie over de ware identiteit van de schrijver begon. De grootste hedendaagse Engelstalige auteurs werden genoemd, onder wie Ian McEwan, Martin Amis en Julian Barnes. Dat die laatste er misschien achter kon zitten, was geen wilde gok. In de jaren 80 schreef Barnes een aantal sterke misdaadromans onder de naam Dan Kavanagh. De achternaam van zijn pseudoniem had hij geleend van zijn vrouw. Ook J.K. Rowling werd genoemd, maar die heeft al een schuilnaam voor haar misdaadromans: Robert Galbraith.

Uiteindelijk bleek achter S.K. Tremayne de gereputeerde Engelse journalist en auteur Sean Thomas schuil te gaan. Als Tom Knox schreef hij al een aantal matig ontvangen his…Lees verder

Ruim een jaar nadat hun dochtertje Lydia bij een tragisch ongeval is omgekomen proberen Angus en Sarah hun leven weer vorm te geven door van Londen te verhuizen naar een afgelegen Schots eiland dat Angus heeft geërfd. Maar dan begint Kirstie, het tweelingzusje van Lydia, zich anders te gedragen en zegt dat zij Lydia is en dat Kirstie dood is. De tweelingzusjes waren zo identiek dat de twijfel, bij vooral Sarah, toeslaat. Wie van de tweeling is er nu overleden en wat is er nou eigenlijk precies gebeurd? Draagt Lydia/Kirstie een geheim met zich mee? Goed ontvangen, meeslepende, duistere, zeer spannende psychologische thriller over rouw, schuldgevoelens, bedrog, het verlies van een kind en de onbreekbare band tussen een eeneiige tweeling. S.K. Tremayne is het pseudoniem van een internationale bestsellerauteur, Sean Thomas.

Suggesties