Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Norma, een vrouw met bovennatuurlijke gaven, van wie het haar een meter per dag groeit, probeert te achterhalen waarom haar moeder onder de metro sprong.
Titel
Norma
Auteur
Sofi Oksanen
Vertaler
Sophie Kuiper
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Fins
Oorspr. titel
Norma
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2016
301 p.
ISBN
9789044630817 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Norma is een vrouw met bovennatuurlijke gaven, van wie het haar een meter per dag groeit. Als haar moeder aan het begin van de roman onder de metro springt, probeert ze te achterhalen waarom. Ze gaat werken in de kapperszaak waar haar moeder ook gewerkt heeft en raakt steeds meer verwikkeld in een crimineel (familie)netwerk dat draait om handel in haar en draagmoeders. Van de Finse succesauteur Sofi Oksanen (1977) zijn drie romans in het Nederlands verschenen (‘Zuivering’, ‘Als de duiven verdwijnen’ en ‘Een bundel haarspelden’) waarin Estland, geschiedenis en politiek een grote rol spelen. In ‘Norma’ slaat Oksanen een nieuwe richting in (krimi, magisch realisme), al blijft een belangrijk thema als de positie van de vrouw ook hier centraal. Het verhaal maakt wat een geconstrueerde indruk en de personages komen niet echt tot leven. Goed vertaald. Voor literatuurliefhebbers.

Over Sofi Oksanen

Sofi Oksanen (Jyväskylä, 7 januari 1977) is een Finse schrijfster en publiciste.

Sofi Oksanen werd geboren en groeide op in Jyväskylä. Haar vader is een Finse elektricien, haar moeder een Estische ingenieur.

Oksanen heeft tot nu toe zes romans en verschillende toneelstukken gepubliceerd. Haar eerste roman Een bundel haarspelden (Stalinin lehmät, lett. Stalins koeien) is sinds de verschijning in 2003 in ruim tien talen vertaald. De meeste vertalingen kwamen tot stand na de publicatie van haar derde en bekendste roman Zuivering (Puhdistus), een boek dat zij baseerde op haar gelijknamige toneelstuk. Met deze roman won ze in 2008 de Finlandiaprijs, in 2009 de Runebergprijs: zij was de eerste schrijfster die met een boek beide prijzen won en bovendien van beide prijzen de jongste winnares. In 2008 werd tevens de Kalevi Jäntti-prijs aan haar toegekend. In 2010 volgden de Literatuurprijs van de Noordse Raad en de Franse Prix du roman FNAC,…Lees verder op Wikipedia