Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

In het bos van de luiaard

Sophie Strady (auteur), Anouck Boisrobert (illustrator), Jacques Dohmen (vertaler)
Het groene bos wordt gekapt door grote machines. Alle dieren vluchten, behalve de slapende luiaard. Zijn boom wordt als laatste gekapt. Dan komt er een man die zaadjes strooit.
Onderwerp
Bosbescherming
Titel
In het bos van de luiaard
Auteur
Sophie Strady
Illustrator
Anouck Boisrobert Louis Rigaud
Vertaler
Jacques Dohmen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Dans la forêt du paresseux
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2011
[16] p. : ill.
ISBN
9789045111827 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Natuur (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In het bos van de luiaard maakt gebruik van een beperkt arsenaal pop-uptechnieken, maar weet ze volop te benutten. Het begint met een weelderig groen bos dat opspringt tussen een kronkelende rivier. Tussen de gestileerde stammen en kruinen zijn de kleurige kaketoes gemakkelijk te ontwaren; naar de bruine dieren en mensen is het een stuk langer zoeken. Ergens in het midden bungelt de luiaard, die heerlijk aan het slapen is. Maar dan komen machines het bos afbreken en alle dieren verdrijven. De pagina’s zijn in het begin zo uitgesneden dat het centrale gedeelte van het bos steeds blijft staan en je het daarrond geleidelijk aan ziet veranderen. De pagina’s worden steeds witter, en elke keer wordt het bos ook een stukje lager. Het zoeken naar de luiaard, die door alles heen slaapt, duurt elke keer iets minder lang. Tot er slechts één boom meer overeind staat, met daarin de luiaard en de klauw van een machine er ontzettend dreigend boven hangend. Bij de volgende pagina is het bos nu…Lees verder
In deze prachtige, langwerpige uitgave verdwijnt een heel bos. Als de graafmachines komen, verdwijnen het bos en zijn bewoners: vogels, roofdieren, mensen en de luiaard die door alles heen slaapt. Wat achterblijft is een groot, getekend stuk grond. Totdat een man komt die het bos en zijn bewoners mist. Hij zaait een nieuw bos; het groene leven is weer terug! De vijf pop-up pagina’s spreken voor zich; er is weinig tekst nodig. Door het verrassingseffect (wat zal er nu weer weg zijn en later in boek bijkomen?) kun je bijna niet wachten en draai je de volgende bladzijde alweer gauw om. En iedere keer zoek je de luiaard: is hij er nog? In alle rust kijkend, zie je pas echt wat er allemaal verdwijnt en gelukkig ook weer terugkomt. Het lezen en bekijken van deze mooie uitgave doet bijna fysiek pijn; hoe gemakkelijk wordt een hele wereld vernield. De laatste pagina’s geven weer hoop: een enkel mens kan een bijdrage leveren aan een groene wereld. Prachtige uitgave, delicaat zonder erg kwetsba…Lees verder

In het bos van de luiaard

In het bos van de luiaard groeit en bloeit alles en hangt de luiaard tevreden ergens aan een tak. Zie je hem? Maar het bos van de luiaard wordt bedreigd; meer en meer bomen verdwijnen en ook de dieren moeten stilaan vluchten. Op het einde staat er nog één boom: die van de luiaard. Maar gelukkig zijn er nog mensen die om de natuur geven en nieuwe boompjes planten. Zo kan het bos van de luiaard weer bloeien en groeien.
In dit fantastische pop-upboek wordt de ontbossing aan de kaak gesteld. Ecologie is meer en meer een thema van deze tijd en ook kinderen worden er steeds vroeger mee geconfronteerd. Na het succes van 'Pop-up Stad' gingen Boisrobert en Rigaud ook aan de slag met een bos. In een grafische weergave met enkel knallende basiskleuren wordt pagina na pagina het bos kleiner. De lezer mag op het einde zelf het nieuwe bos ‘planten’.