Bloemlezing van persoonlijke brieven van de Deense filosoof en theoloog (1813-1855), vooral uit de tijd van zijn verloving met Regine Olsen, die tevens inzicht geven in zijn werk.
Titel
Brieven / Søren Aabye Kierkegaard ; inl. en keuze Henk van der Liet ; vert., commentaar en annotatie Diederik Grit en Edith Koenders
Auteur
Søren Kierkegaard
Inleider
Henk Van der Liet
Vertaler
Diederik C. Grit Edith Koenders
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Uitgever
Leeuwarden: Bornmeer, 2009
233 p. : ill.
ISBN
9789056152086
Plaatsingssuggestie
156.3 (SISO) Filosofen ; Filosofen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 7 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Van de Deense filosoof Sören Kierkegaard (1813-1855) zijn in totaal ongeveer 230 brieven overgeleverd. Dit boek, voorzien van een naamregister, bevat een goed verantwoorde en representatieve selectie van negentig brieven en wil inzicht geven in het persoonlijke leven van de filosoof. Vandaar dat de meeste brieven afkomstig zijn uit de periode rond de verloving met Regine Olsen en de nasleep daarvan. Het is een prachtige verzameling waarin Kierkegaards stilistische genialiteit ook goed naar voren komt in de vertaling van Diederik Grit en Edith Koenders. Afhankelijk van de geadresseerde varieert Kierkegaard zijn schrijfstijl. Veel brieven hebben als voorstudie voor zijn boeken gediend. De brieven zijn zo nodig voorzien van inleidend commentaar van de vertalers en verklarende voetnoten. De heldere inleiding van Henk van der Liet maakt de context van de brieven duidelijk, ook aan lezers die weinig van Kierkegaards biografie afweten. De brieven laten overigens de raadselachtigheid van Kier…Lees verder

Over Søren Kierkegaard

Søren Aabye Kierkegaard (Deens: [sɶːɐn ˈkʰiɐ̯ɡ̊əɡ̊ɒːˀ]; Kopenhagen, 5 mei 1813 – aldaar, 11 november 1855) was een 19e-eeuws Deens filosoof, protestants theoloog en cultuurcriticus. Omdat hij in zijn filosofisch werk het belang van persoonlijke keuzes en betrokkenheid benadrukt, wordt Kierkegaard vaak gezien als de wegbereider of eerste vertegenwoordiger van het existentialisme.

Kierkegaards denken wordt gekenmerkt door een unieke complexiteit vanwege zijn anti-systematische en vaak literaire benadering van de filosofie. Veel van zijn filosofische en theologische werken publiceerde hij bijvoorbeeld onder verschillende pseudoniemen en elk van deze "auteurs" schreven vanuit een ander filosofisch standpunt. Deze techniek stelde Kierkegaard in staat om verschillende manieren van denken en leven voor te stellen die overeenkwamen met zijn drie fasen van existentie: esthetisch, ethisch en religieus.

Deze indirecte en ironische stijl van schrijven stelde wetenschappers…Lees verder op Wikipedia

Suggesties