Braille
Nederlands
Als bij de lijken van wreed vermoorde jonge vrouwen in Kopenhagen steeds een kastanjepoppetje wordt aangetroffen, gaan rechercheurs Thulin en Hess op onderzoek uit.
Titel
Oktober
Auteur
Søren Sveistrup
Vertaler
Corry van Bree
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Kastanjemanden
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2018
26 banden
Oorspr. uitgever
A.W. Bruna Uitgevers
Aantekening
Gemaakt in Nederland

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Van dik hout zaagt men doden

Thriller. Het brein achter de wereldwijd bekroonde Deense thrillerserie The Killing heeft opnieuw vakwerk afgeleverd. De beerput van de mensheid wordt weer volledig opengetrokken. Maar een nieuwe standaard wordt niet gezet.

'Nog eentje?' 'We moeten eigenlijk naar bed.'

'Nog eentje en dan naar bed?'

'Nog eentje dan.'

Een jaar of drie nadat iedereen in onze omgeving plotseling wollen kabeltruien ging dragen, zagen wij eindelijk de Deense thrillerserie The Killing (Forbrydelsen voor de kenners). In twintig afleveringen van een uur werd de moord op een schoolmeisje tot in het kleinste detail uitgeplozen door de onweerstaanbaar norse Sarah Lund. Een whodunit van twintig uur, dat is vergelijkbaar met een Miss Marple-detective van een pagina of duizend.

Er volgden nog twee seizoenen, die we erdoor joegen alsof het een eerste kropje moestuinsla was en wij een peloton uitgehongerde kevers. Die opvolgers beschreven nog steeds cirkels rond de eeuwenoude 'wie schoot er'-kwestie (waarbij Lund om de haverklap met een lege telefoon en een haperende zaklamp duistere gangenstelsels en verlaten loodsen binnenholde, nimmer bij daglicht en zelden met hulp). Maar ze waren korter, heviger ook, e…Lees verder

Oktober

Eerste zin. Gele en rode bladeren dwarrelen in het zonlicht naar het natte asfalt, dat als een donkere, spiegelgladde rivier door het bos snijdt.

 

 

Minister van Sociale Zaken Rosa Hartung is een jaar thuis geweest na de verdwijning van haar twaalfjarige dochter. Een serieverkrachter heeft bekend dat hij het kind heeft vermoord, een lichaam is nooit gevonden. Rosa stort zich opnieuw op haar werk. Tot een verminkt lijk van een vrouw wordt teruggevonden wier hand werd afgehakt toen ze nog in leven moet zijn geweest. Boven het ontzielde lichaam hangt een kastanjepoppetje met daarop een vingerafdruk van Rosa’s dochter. Leeft ze dan toch nog? Moordrechercheur Naia Thulin en haar Europol-collega Mark Hess voeren hun eigenzinnige onderzoek terwijl er steeds meer jonge vrouwen worden afgeslacht.

Søren Sveistrup, de bedenker van The Killing, debuteert met Oktober als thrillerauteur. Zijn scenaristenachtergrond schemert duidelijk door: korte hoofdstukken, personages die allemaal een geheim hebben, veel plotwendingen en cliffhangers. Maar waarom iedereen doet wat hij/zij doet, blijft vaag. M…Lees verder

Op de dag dat de Deense minister van Sociale Zaken Rosa Hartung terugkeert op het ministerie na een verlof van een jaar omdat haar dochter verdween, de moord werd opgeëist maar het lichaam nooit gevonden, wordt in een buitenwijk van Kopenhagen een jonge vrouw in haar eigen huis wreed vermoord, zo is onder andere haar rechterhand afgesneden. De ambitieuze rechercheur Naia Thulin wordt ingeschakeld, samen met collega Hess van Europol in Den Haag, waar hij niet meer welkom is. Als ze de plaats delict onderzoeken vinden ze bij het lijk van Laura Kjaer een kastanjepoppetje waarop vingerafdrukken worden gevonden van Kristina Hartung. Later volgen meer moorden waarbij kastanjepoppetjes zijn achtergelaten. Dit is het enthousiast besproken romandebuut van de bedenker (1968) en scenarioschrijver van de succesvolle, vaak bekroonde Deense tv-serie ‘The Killing’. De goed vertaalde thriller is zo spannend dat je de 500+ pagina’s direct wilt uitlezen, door een meesterlijk opgebouwde plot, hoog tempo…Lees verder

Vingerafdruk van een dode

In zijn thrillerdebuut blijkt de scriptschrijver van 'The Killing' als romanschrijver net zo goed.

Er was wat moed voor nodig voor het schrijven van 'Oktober'. Søren Sveistrup is bedenker van de populaire serie 'The Killing', die een kleine rage ontketende compleet met breipatronen voor Sarah Lund-truien en slapeloze nachten van het bingewatchen. Na drie seizoenen vertrok heldin Lund met onbekende bestemming en zette Sveistrup zich aan het schrijven van een boek waarbij iedereen zich natuurlijk gaat afvragen of dat net zo goed is als 'The Killing'. De lat ligt hoog.

Sveistrup maakt in ieder geval niet de fout een nieuwe Sarah Lund op te voeren. Naia Thulin is weliswaar een gedreven rechercheur, maar minder solitair. Ze krijgt hulp van een in Den Haag gestationeerde Deen, Hess, die tijdelijk naar Kopenhagen is overgeplaatst. De eerste moord die ze moeten onderzoeken is gruwelijk: een naakte vrouw zit dood tegen een paal in de tuin. Haar rechterhand is geamputeerd terwijl ze nog leefde. Vanaf een schommel kijkt een kastanjemannetje (hoofd en lijfje van kastanjes, arm…Lees verder