Boek
Nederlands

Limburgs sagenboek

Stefaan Top (auteur)
Thematisch geordende verzameling volksverhalen uit Vlaams Limburg.
Titel
Limburgs sagenboek
Auteur
Stefaan Top 1941-
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2004 | Andere uitgaves
271 p.
ISBN
90-6306-497-7

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In deze wetenschappelijk geordende bundel heeft de samensteller een selectie van 340 volksverhalen uit Belgisch Limburg bijeengebracht. De sagen zijn gerangschikt naar de geestenwereld, de toverwereld, duivelse activiteiten en historische onderwerpen en daarbij onderverdeeld in 21 categorieën. Het goed verzorgde boek is voorzien van een inleiding alsmede een afsluitend commentaar en bevat registers van zaken en geografische namen naast bronvermeldingen en literatuuropgaven. Deze vastlegging van immaterieel cultureel erfgoed is bedoeld als eerste publicatie in een reeks van soortgelijke toekomstige uitgaven over Vlaamse provincies en lijkt interessant voor wie belangstelling heeft voor mentaliteitsgeschiedenis en heemkunde.

Over Stefaan Top

Stefaan Top (Langemark, 17 april 1941) is een Belgisch volkskundige en was hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Levensloop

Stefaan Top is een zoon van Eugeen Top, drukker die de nv Vonksteen in Langemark leidde, waar vooral publicaties van Vlaamsgezinde auteurs van de persen kwamen. Hij is getrouwd met Chris Corneillie en heeft drie kinderen.

Hij volbracht de Latijn-Griekse humaniora aan het Vincentiuscollege in Ieper (1954-1960) en studeerde vervolgens Germaanse filologie aan de Katholieke Universiteit Leuven (1960-1964). Hij promoveerde tot doctor in de wijsbegeerte en letteren met zijn thesis gewijd aan de bende van Bakelandt (1974).

Zijn curriculum:

  • Leraar Germaanse talen aan het Bisschoppelijk Lyceum O.-L.-Vrouw ter Nieuwe Plant (Ieper) (1964-1967).
  • Ruilbeursstudent Universiteit Bonn (1967-1968).
  • Navorsingsstagiair Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (NF…Lees verder op Wikipedia