Boek
Nederlands

Moderne sagen en geruchten uit Vlaanderen

Stefaan Top (auteur)
+1
Moderne sagen en geruchten uit Vlaanderen
×
Moderne sagen en geruchten uit Vlaanderen Moderne sagen en geruchten uit Vlaanderen

Moderne sagen en geruchten uit Vlaanderen

Verzameling in Vlaanderen roulerende 'urban legends'.
Titel
Moderne sagen en geruchten uit Vlaanderen
Auteur
Stefaan Top 1941-
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2008
263 p. : ill.
ISBN
9789063065737

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Tussen 2004 en 2007 publiceerde prof. Stefaan Top vijf provinciale sagenboeken in de reeks 'Op verhaal komen'. Achtereenvolgens kwamen Limburg, West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en Antwerpen aan bod. Alles bij elkaar bevatten de boeken ruim 1.500 volksverhalen die voor het eerst werden uitgegeven en de rijke Vlaamse vertelcultuur weerspiegelen uit de periode van 1875 tot 1950. Met dit zesde deel verkent Stefaan Top het rijke domein van de 'urban legends', eigentijdse verhalen die allerlei actuele problemen verkennen en moeilijk te vatten zijn onder één noemer. Vandaar dat in de ondertitel, naast de sagen, ook de 'geruchten' worden vermeld. In zijn inleiding wijst de samensteller er ook op dat de orale overlevering nog steeds vrij goed scoort, iets wat te maken zou kunnen hebben met de organisatie van de jongerencultuur, waarin school en verenigingsleven, naast de media, een prominente rol spelen. In het boek staan in totaal 370 verhalen en tachtig geruchten, een fractie…Lees verder
In de 'Op verhaal komen'-reeks verschenen eerder al verzamelingen met sagen uit alle Vlaamse provincies. In dit zesde en laatste deel verkent Stefaan Top, letter- en volkskundige aan de K.U. Leuven, het rijke domein van de 'urban legends' ('broodje aap' verhalen). Na een inleiding volgen in totaal 370 van deze verhalen en tachtig geruchten, een fractie overigens van wat aan de K.U. Leuven aan eigentijdse verhaalstof werd bijeengebracht via informanten-vertellers. Dat alles wordt ingedeeld in negen grote thema's: transportmiddelen, dieren, horror, accidenten, seks en schandalen, misdaden, bedrijven en beroepen, universiteit/hogeschool, en 'andere'. Rode draad in de verhalen is dat ze een soort spiegel voorhouden waarin actuele problemen aan de orde worden gesteld, altijd ervan uitgaand dat het maar verhalen zijn die niet als vaststaande realiteit moeten worden aangenomen. De teksten worden ondersteund met tekeningen, icoontjes en voetnoten. Achteraan volgt een aantal bijlagen (bronverm…Lees verder

Over Stefaan Top

Stefaan Top (Langemark, 17 april 1941) is een Belgisch volkskundige en was hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Levensloop

Stefaan Top is een zoon van Eugeen Top, drukker die de nv Vonksteen in Langemark leidde, waar vooral publicaties van Vlaamsgezinde auteurs van de persen kwamen. Hij is getrouwd met Chris Corneillie en heeft drie kinderen.

Hij volbracht de Latijn-Griekse humaniora aan het Vincentiuscollege in Ieper (1954-1960) en studeerde vervolgens Germaanse filologie aan de Katholieke Universiteit Leuven (1960-1964). Hij promoveerde tot doctor in de wijsbegeerte en letteren met zijn thesis gewijd aan de bende van Bakelandt (1974).

Zijn curriculum:

  • Leraar Germaanse talen aan het Bisschoppelijk Lyceum O.-L.-Vrouw ter Nieuwe Plant (Ieper) (1964-1967).
  • Ruilbeursstudent Universiteit Bonn (1967-1968).
  • Navorsingsstagiair Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (NF…Lees verder op Wikipedia