Boek
Nederlands

Sagen uit de provincie Antwerpen

Stefaan Top (auteur)
+1
Sagen uit de provincie Antwerpen
×
Sagen uit de provincie Antwerpen Sagen uit de provincie Antwerpen

Sagen uit de provincie Antwerpen

Thematisch geordende verzameling volksverhalen uit Vlaams-Brabant.
Titel
Sagen uit de provincie Antwerpen
Auteur
Stefaan Top 1941-
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2007
311 p. : ill.
ISBN
9789063065638

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Met deze verzameling sagen uit de provincie Antwerpen voltooit Stefaan Top, professor volkskunde aan de Universiteit van Leuven, zijn reeks uitgaven over sagen uit de Vlaamse provincies. Later volgt nog een verzameling 'urban legends'. In totaal worden in dit deel 370 vertellingen bijeengebracht die alle mogelijke motieven en thema's van de sagenwereld vertegenwoordigen. In de inleiding gaat Top onder meer in op andere publicaties over het onderwerp. Daarna volgen de verschillende sagen, ingedeeld in categorieën van 'aard- en luchtgeesten' tot 'antisagen', en wetenschappelijk onderbouwd met eindnoten en bronverwijzingen. In zijn commentaar wijst Top ten slotte onder meer op de aanwezigheid van de vier oerelementen en op de nadrukkelijke aandacht voor plaaggeesten, spoken en de geesten van overledenen. Uiteraard is er ook aandacht voor heksen en hun tegenstanders, de religieuze hulpverleners. Een driedelig register sluit het boek af. Een waardevolle uitgave, die een interessante blik b…Lees verder

Over Stefaan Top

Stefaan Top (Langemark, 17 april 1941) is een Belgisch volkskundige en was hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Levensloop

Stefaan Top is een zoon van Eugeen Top, drukker die de nv Vonksteen in Langemark leidde, waar vooral publicaties van Vlaamsgezinde auteurs van de persen kwamen. Hij is getrouwd met Chris Corneillie en heeft drie kinderen.

Hij volbracht de Latijn-Griekse humaniora aan het Vincentiuscollege in Ieper (1954-1960) en studeerde vervolgens Germaanse filologie aan de Katholieke Universiteit Leuven (1960-1964). Hij promoveerde tot doctor in de wijsbegeerte en letteren met zijn thesis gewijd aan de bende van Bakelandt (1974).

Zijn curriculum:

  • Leraar Germaanse talen aan het Bisschoppelijk Lyceum O.-L.-Vrouw ter Nieuwe Plant (Ieper) (1964-1967).
  • Ruilbeursstudent Universiteit Bonn (1967-1968).
  • Navorsingsstagiair Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (NF…Lees verder op Wikipedia