Boek
Nederlands

Vlaams-Brabants sagenboek

Stefaan Top (auteur)
Thematisch geordende verzameling volksverhalen uit Vlaams-Brabant.
Titel
Vlaams-Brabants sagenboek
Auteur
Stefaan Top 1941-
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2005
311 p. : ill.
ISBN
90-6306-528-0

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Hoe je een geest van zijn hemd berooft en wat daarvan de gevolgen zijn, waarom katten de verkoop van bezems boycotten, waarom de klaproos het symbool van de herinnering werd..., en vele volksverhalen over Kludde, aard-, vuur-, lucht-, water- en plaaggeesten, heksen en 'framassons', 300 in totaal, kan je nalezen in het Vlaams-Brabants sagenboek van Stefaan Top.

Over de betovering van een IJslandvaarder, de avonturen van de Varende Vrouw, het einde van de laatste Tempelier, de misdaden van de bende van Bakelandt, de herkomst van de uitdrukking 'couleur Isabelle'; over deze en vele andere wrede en wonderlijke zaken word je ingelicht in het West-Vlaams sagenboek. In de reeks 'Op verhaal komen' publiceerde Stefaan Top eerder een Limburgs sagenboek. Antwerpen en Oost-Vlaanderen volgen, zodat eerlang een vrije representatieve verzameling Vlaamse sagen voorhanden zal zijn.

'Op verhaal komen' is de neerslag van het gelijknamige project dat in het kader van he…Lees verder
In de reeks 'Op verhaal komen' publiceert hoogleraar Volkskunde Stefaan Top per provincie een selectie uit de gigantische databank van Vlaamse sagen die aan de KU Leuven in de loop van zestig jaar verzameld werden. Op www.volksverhalenbank.be wordt het volledige bestand gedigitaliseerd. Na de boeken over Limburgse en West-Vlaamse sagen, stelt dit boek 300 sagen voor uit Vlaams-Brabant. Hoe je een geest van zijn hemd berooft en wat daarvan de gevolgen zijn, waarom katten de verkoop van bezems boycotten, waarom de klaproos het symbool van de herinnering werd..., en vele volksverhalen over Kludde, aard-, vuur-, lucht-, water- en plaaggeesten, heksen en 'framassons'. De soms heel korte vertelsels worden in hun eenvoudige volkse taal weergegeven, en thematisch ingedeeld. Het boek is voorzien van een heldere, geannoteerde inleiding, een narratologisch commentaar bij diverse items, nauwkeurige bronvermelding, bibliografie en registers. Verzorgd vormgegeven, met speelse pictogrammen. Boeiend …Lees verder

Over Stefaan Top

Stefaan Top (Langemark, 17 april 1941) is een Belgisch volkskundige en was hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Levensloop

Stefaan Top is een zoon van Eugeen Top, drukker die de nv Vonksteen in Langemark leidde, waar vooral publicaties van Vlaamsgezinde auteurs van de persen kwamen. Hij is getrouwd met Chris Corneillie en heeft drie kinderen.

Hij volbracht de Latijn-Griekse humaniora aan het Vincentiuscollege in Ieper (1954-1960) en studeerde vervolgens Germaanse filologie aan de Katholieke Universiteit Leuven (1960-1964). Hij promoveerde tot doctor in de wijsbegeerte en letteren met zijn thesis gewijd aan de bende van Bakelandt (1974).

Zijn curriculum:

  • Leraar Germaanse talen aan het Bisschoppelijk Lyceum O.-L.-Vrouw ter Nieuwe Plant (Ieper) (1964-1967).
  • Ruilbeursstudent Universiteit Bonn (1967-1968).
  • Navorsingsstagiair Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (NF…Lees verder op Wikipedia