Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

West-Vlaams sagenboek

Stefaan Top (auteur)
Maakt kwetsbaar mondeling erfgoed toegankelijk Terugkerende dode neemt wraak Vissers die uitvaren op Goede Vrijdag vangen doodskoppen Meermin speelt op harp Heks als kat herkend dankzij trouwring Gloeiend kruis straft vermetele gasten Rijke heer onderhandelt met het spook van zijn grootvader Dwaallicht als dekmantel voor moord Het lijken fictieve titels uit de afdeling ‘HORROR’ van de bibliothee
Titel
West-Vlaams sagenboek
Auteur
Stefaan Top 1941-
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2005
307 p. : ill.
ISBN
9789063065034 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Hoe je een geest van zijn hemd berooft en wat daarvan de gevolgen zijn, waarom katten de verkoop van bezems boycotten, waarom de klaproos het symbool van de herinnering werd..., en vele volksverhalen over Kludde, aard-, vuur-, lucht-, water- en plaaggeesten, heksen en 'framassons', 300 in totaal, kan je nalezen in het Vlaams-Brabants sagenboek van Stefaan Top.

Over de betovering van een IJslandvaarder, de avonturen van de Varende Vrouw, het einde van de laatste Tempelier, de misdaden van de bende van Bakelandt, de herkomst van de uitdrukking 'couleur Isabelle'; over deze en vele andere wrede en wonderlijke zaken word je ingelicht in het West-Vlaams sagenboek. In de reeks 'Op verhaal komen' publiceerde Stefaan Top eerder een Limburgs sagenboek. Antwerpen en Oost-Vlaanderen volgen, zodat eerlang een vrije representatieve verzameling Vlaamse sagen voorhanden zal zijn.

'Op verhaal komen' is de neerslag van het gelijknamige project dat in het kader van he…Lees verder

Over Stefaan Top

Stefaan Top (Langemark, 17 april 1941) is een Belgisch volkskundige en was hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Levensloop

Stefaan Top is een zoon van Eugeen Top, drukker die de nv Vonksteen in Langemark leidde, waar vooral publicaties van Vlaamsgezinde auteurs van de persen kwamen. Hij is getrouwd met Chris Corneillie en heeft drie kinderen.

Hij volbracht de Latijn-Griekse humaniora aan het Vincentiuscollege in Ieper (1954-1960) en studeerde vervolgens Germaanse filologie aan de Katholieke Universiteit Leuven (1960-1964). Hij promoveerde tot doctor in de wijsbegeerte en letteren met zijn thesis gewijd aan de bende van Bakelandt (1974).

Zijn curriculum:

  • Leraar Germaanse talen aan het Bisschoppelijk Lyceum O.-L.-Vrouw ter Nieuwe Plant (Ieper) (1964-1967).
  • Ruilbeursstudent Universiteit Bonn (1967-1968).
  • Navorsingsstagiair Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (NF…Lees verder op Wikipedia