Boek
Nederlands

Zonder gezicht

Stefan Ahnhem (auteur), Bart Kraamer (vertaler)
Een Zweedse politie-inspecteur belandt totaal onvoorbereid in een moordzaak waarbij snel duidelijk wordt dat al zijn vroegere klasgenoten en hijzelf mogelijke slachtoffers zullen zijn.
Titel
Zonder gezicht
Auteur
Stefan Ahnhem
Vertaler
Bart Kraamer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Offer utan ansikte
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2015 | Andere uitgaves
473 p.
ISBN
9789026331794 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Alleen al op basis van de flaptekst roept Zonder gezicht, het debuut van Stefan Ahnhem, grote verwachtingen op. Het boek wordt er aangeprezen als 'de nieuwste sensatie van Scandinavische bodem'. Dat nog tot daaraan toe – iets gelijkaardigs staat op de cover van veel andere thrillers ook te lezen. Maar uit de korte auteursbiografie blijkt ook dat Ahnhem als scenarioschrijver voor de Wallander-reeks (gebaseerd op de boeken van Henning Mankell) heeft gewerkt en dat de vertaal- en filmrechten voor zijn debuut in korte tijd aan zeven landen verkocht werden. Zonder gezicht moet dus wel de moeite waard zijn, en dat mag ook als een auteur de lezer bijna 500 pagina’s lang op sleeptouw neemt.
Centraal in het verhaal staat rechercheur Fabian Risk (what’s in a name?). Hij verhuist met zijn gezin van Stockholm naar zijn geboortestad Helsinborg om er een getroebleerd verleden achter zich te laten, aan zijn relatie te werken en over de hele lijn met een schone lei te beginn…Lees verder
Na een pijnlijke affaire bij een moordzaak in Stockholm is politie-inspecteur Fabian Risk met vrouw en kinderen verhuisd naar Helsingborg. Zo’n 550 km weg van de hoofdstad willen ze tot rust komen en vakantie vieren voordat Fabian in zijn geboortestad weer aan het werk gaat. Maar nauwelijks een uur na hun aankomst in hun nieuwe huis komt zijn nieuwe chef langs met een verzoek om even mee te komen. Er is namelijk iemand vermoord die ooit klasgenoot van Risk was. Uit de hierop volgende moorden blijkt dat iemand op een systematische manier alle leerlingen van die toenmalige klas wil ombrengen. Het wordt een hallucinante speurtocht want het onderzoeksteam vangt bij elk spoor steeds weer bot. Pas na een ultieme inspanning kan de politie een gezicht plakken op het profiel van de seriemoordenaar. Het onwaarschijnlijk spannende verhaal van deze auteur, die ook scenarist was van de Wallander tv-serie, neemt de lezer mee door een verwarrend en beangstigend labyrint, waarin plichtsbesef en perso…Lees verder

Over Stefan Ahnhem

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Averater

Stefan Ahnhem (Stockholm, 24 november 1966) is een Zweedse auteur en scenarist. Sinds de jaren 90 schrijft hij mee aan scenario's voor films en tv-series, onder andere de politieseries Wallander en Irene Huss. In 2014 debuteerde hij ook als thrillerschrijver. Zijn roman Zonder gezicht werd al snel een bestseller.

Bijdragen als scenarist

  • Rena rama Rolf, 1995
  • Den som fruktar vargen, 2004
  • Som man bäddar, 2005
  • Innan frosten, 2005
  • Mastermind, 2005
  • Luftslottet, 2006

Boeken

  • 2014: Offer utan ansikte (Nederlands: Zonder gezicht)
  • 2015: Den nionde graven (Nederlands: Negen)
  • 2016: Arton grader minus (Nederlands: 18 graden onder nul)
  • 2018; Motiv X (Nederlands:Motief X)

Lees verder op Wikipedia