Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

100 procent Lena

Stefan Boonen (auteur)
+1
100 procent Lena
×
100 procent Lena 100 procent Lena

100 procent Lena

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Bas (12, ik-figuur) snapt er niets van. Zijn zus Lena heeft een eind aan haar leven gemaakt. Stukje bij beetje krijgt hij antwoord op een aantal vragen en krijgt het verdriet een plaats. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Rouwproces, Zelfdoding
Titel
100 procent Lena
Auteur
Stefan Boonen
Taal
Nederlands
Parallelle titel
100 % Lena
Uitgever
Kalmthout: Pelckmans, 2022 | Andere uitgaven
83 p.
ISBN
9789464019070 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een jeugdverhaal over een jongen wiens zus zelfmoord pleegt. Op een dinsdag in april zet Lena (17) er een punt achter. Haar zelfdoding haalt de wereld van Bas (12, ik persoon) helemaal overhoop. Er is verdriet, woede en pijn. Vragen zonder antwoord. Wanhoop bij zijn ouders. Bovenal mist Bas zijn zus vreselijk. Ondertussen gaat zijn leven verder: zwemmen, gitaar spelen, muziek beluisteren en de laatste maanden op de basisschool. Soms is hij het liefst alleen met zijn verdriet, op andere dagen zoekt hij het gezelschap van zijn onverbeterlijke vriend Tristan of de oude meneer Sim. In sentimentele en invoelende stijl geschreven. Stefan Boonen (Hamont-Achel, 1966) is een zeer bekende Belgische auteur, uitvoerend kunstenaar en maker. Hij schreef meer dan zestig boeken. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven. Vanaf ca. 12 jaar.

100 procent Lena

Vind je het erg als ik zwijg of te hard lach? Als ik bij jou wil zijn of juist niet? Met deze twee zinnen begint het verhaal van Bas. Twee zinnen geschreven door zijn zus, het begin van een gedicht of van een songtekst. Woorden die bij Lena horen, Bas’ zus. Lena heeft op een doodgewone dag besloten dat het leven voor haar de moeite niet meer waard was. Voor Bas en zijn ouders blijft niet enkel de leegte die Lena achterliet, maar ook een berg vragen zonder antwoorden en een veelheid aan herinneringen die doen lachen of doen wenen. Geen verhaaltje waarin verdriet wordt omgetoverd in geluk, maar een inleefbaar verhaal over hoe verdriet alleen maar ‘slijt met de tijd’. Met daarin de belangrijke rol die wordt toebedeeld aan vrienden en geliefden. Een boek geschreven in samenwerking met de werkgroep ‘Verder’, als initiatief om zelfdoding bespreekbaar te maken. Het boek sluit af met de nodige adressen en telefoonnummers, zowel voor Vlaanderen als voor Nederland. Een aan te moedigen initia…Lees verder

Over Stefan Boonen

CC BY 3.0 - Foto van/door Stefan Boonen

Stefan Boonen (Hamont, 28 oktober 1966) is een Vlaams kinderboekenschrijver.

Levensloop

Boonen volgde een opleiding schrijnwerkerij en daarna bijzondere jeugdzorg. Nadat hij zijn burgerdienst had vervuld, trok hij naar Leuven, waar hij ging werken als opvoeder in de bijzondere jeugdzorg. Sinds 1999 is hij fulltime schrijver.

In 2000 verscheen zijn eerste boek, het voorleesboek Hoor je me!. Sindsdien heeft hij tientallen titels op zijn naam geschreven, voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Hij schrijft zowel prentenboeken, voorleesboeken als leesboeken. Ook de genres waarin hij schrijft zijn uiteenlopend. Hij schrijft zowel spannende/avontuurlijke/grappige boeken als verhalen over ernstige thema's. Meerdere boeken werden vertaald, enkele bewerkt voor theater of televisie.

Naast kinderboeken werkt Boonen mee aan theaterprojecten en was hij de bezieler van het literaire tijdschrift Zulma. Stefan Boonen was e…Lees verder op Wikipedia