Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Een meisje van karton

Stefan Boonen (auteur), Greet Bosschaert (illustrator)
+1
Een meisje van karton
×
Een meisje van karton Een meisje van karton
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Sinds Linde's vader werkloos werd, is er voor Linde veel veranderd. Op school vertelt ze niet dat ze thuis weinig geld hebben. Door stoer te doen en leugens te verzinnen probeert ze het te verbergen. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Een meisje van karton / tekst Stefan Boonen ; ill. Greet Bosschaert
Auteur
Stefan Boonen
Illustrator
Greet Bosschaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2003
95 p. : ill.
ISBN
90-448-0065-5

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Uiteraard moet een boek dat in nauwe samenwerking met Welzijnszorg vzw gerealiseerd is over armoede gaan of over gevallen waarin sociaal kwetsbare mensen een rol spelen. Stefan Boonen heeft zich wat dat betreft in Een meisje van karton serieus van zijn taak gekweten. Een beetje te serieus, want het verhaal is gespeend van enige vrolijkheid of relativering. Dat is jammer, omdat de bedoeling zo goed is. Immers, het is een lovenswaardig streven om de jonge lezer in te voeren in een wereld waarin volop goud, geld en goederen niet de alledaagse werkelijkheid zijn, maar waarin door toeval of noodlot elke eurocent drie keer omgekeerd moet worden voordat hij uitgegeven wordt.

In het gezin bij Linde is dat het geval. Telkens weer slaat het noodlot toe. Is het niet een overstroming in huis als gevolg van storm en regen die niet gedekt wordt door enige vorm van verzekering, dan is het wel het plotselinge ontslag van vader waardoor er geen inkomen meer is of medicijngebruik waarvoor…Lees verder
Linde, tiener uit de bovenbouw basisschool en enig kind, raakt bevriend met een nieuwe jongen uit haar klas. Ze zit echter niet lekker meer in haar vel, sinds haar vader werkloos is geworden. Moeder neemt een bijbaantje en vader wordt ook nog depressief. De angst, dat anderen erachter komen dat ze op het randje van armoede leven, is groot. Daarom sluit Linde zich af van haar klasgenoten, gedraagt zich stoer en onverschillig en bedenkt leugentjes. Zo bouwen ze ook samen aan een 'rijk van karton' (Linde betekent 'schild'), totdat Linde's klas er toch achter komt. Ze wordt erom gepest, voelt zich buitengesloten en ziek zijn lijkt haar enige uitweg. Langzaam ziet ze in, dat ze niet alles goed ingeschat heeft en gaat het 'karton hoopvolle scheurtjes vertonen'. Document humain over stille armoede, heel direct beschreven (tegenwoordige tijd) in vlot lopende zinnen, veel dialogen en enige flashbacks, vanuit het emotioneel en denkperspectief van de erg geïsoleerde ik-figuur. Analoog aan Linde'…Lees verder

Over Stefan Boonen

CC BY 3.0 - Foto van/door Stefan Boonen

Stefan Boonen (Hamont, 28 oktober 1966) is een Vlaamse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Boonen volgde een opleiding schrijnwerkerij en daarna bijzondere jeugdzorg. Nadat hij zijn burgerdienst had vervuld, trok hij naar Leuven, waar hij ging werken als opvoeder in de bijzondere jeugdzorg. Sinds 1999 is hij fulltime schrijver.

In 2000 verscheen zijn eerste boek, het voorleesboek Hoor je me!. Sindsdien heeft hij tientallen titels op zijn naam geschreven, voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Hij schrijft zowel prentenboeken, voorleesboeken als leesboeken. Ook de genres waarin hij schrijft zijn uiteenlopend. Hij schrijft zowel spannende/avontuurlijke/grappige boeken als verhalen over ernstige thema's. Meerdere boeken werden vertaald, enkele bewerkt voor theater of televisie.

Naast kinderboeken werkt Boonen mee aan theaterprojecten en was hij de bezieler van het literaire tijdschrift Zulma.

Stefan Boon…Lees verder op Wikipedia

Suggesties