Boek
Nederlands

Een zon op een stok

Stefan Boonen (auteur), Greet Bosschaert (illustrator)
Emma brengt een zonnebloem naar oma. Onderweg gebeurt van alles. Tekst in AVI 2 en 5 om samen te lezen. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Bloemen
Leesniveau
AVI 2, AVI M3, AVI E4, AVI 5
Titel
Een zon op een stok / Stefan Boonen ; met tek. van Greet Bosschaert
Auteur
Stefan Boonen
Illustrator
Greet Bosschaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2006 | Andere uitgaven
[36] p. : ill.
ISBN
90-276-6360-2

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Emma mag haar jarige oma een zonnebloem brengen. Onderweg gebeurt van alles, maar Emma redt het. Inlevend samenleesboek waarbij de beginnende lezer op de linkerpagina leert lezen (AVI 2) met een gevorderde (volwassen) lezer die de rechterpagina (AVI 5) voorleest. Links staan blokjes tekst met een ruime interlinie in een duidelijk, schreefloos lettertype bestaande uit 6 à 7 enkelvoudige zinnetjes. Elke zin met veelal eenlettergrepige woorden begint op een nieuwe regel. Gebruik van hoofdletters en interpunctie. Rechts wordt een kleiner lettertype gehanteerd met schreefjes. De zinnen, nu met twee- en drielettergrepige woorden, beginnen ook steeds op een nieuwe regel. Indeling in zeven hoofdstukjes, ongenummerde pagina’s, gedrukt op stevig papier. De in grove lijnen opgezette, wat ingetogen verftekeningen in mooie, matte kleuren, sluiten goed aan op de tekst en vormen een geheel op de linkerpagina’s. De rechterpagina’s wisselen van kleur. Het paarsblauwe omslag heeft een serie-uiterlijk m…Lees verder

Een zon op een stok

Emma krijgt van haar moeder een reusachtige zonnebloem uit de tuin en gaat hier mee op weg naar haar jarige oma. Onderweg heeft het kleine meisje met haar grote bloem veel bekijks. Wanneer ze valt, knakt haar bloem. Met de hulp van een jongetje dat ze ontmoet, maakt ze voor oma een nieuwe bloem van gevonden spulletjes. Het principe van een samenleesboekje is gekend: beginnende lezers kunnen aan de slag met korte stukjes tekst op AVI-2-niveau op de linkerbladzijde; iemand die al kan lezen op AVI-5-niveau leest de langere en moeilijkere rechterpagina. Het verhaal loopt gewoon door over beide bladzijden. Zoals veel van deze boekjes is dit technisch OK, maar ook niet veel meer dan dat. Het verhaal is zwak, de tekst hier en daar flauw. De illustraties stralen iets uit wanneer er meer gesuggereerd dan afgebeeld wordt. In het laatste geval blijven ze vlak.

Over Stefan Boonen

CC BY 3.0 - Foto van/door Stefan Boonen

Stefan Boonen (Hamont, 28 oktober 1966) is een Vlaamse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Boonen volgde een opleiding schrijnwerkerij en daarna bijzondere jeugdzorg. Nadat hij zijn burgerdienst had vervuld, trok hij naar Leuven, waar hij ging werken als opvoeder in de bijzondere jeugdzorg. Sinds 1999 is hij fulltime schrijver.

In 2000 verscheen zijn eerste boek, het voorleesboek Hoor je me!. Sindsdien heeft hij tientallen titels op zijn naam geschreven, voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Hij schrijft zowel prentenboeken, voorleesboeken als leesboeken. Ook de genres waarin hij schrijft zijn uiteenlopend. Hij schrijft zowel spannende/avontuurlijke/grappige boeken als verhalen over ernstige thema's. Meerdere boeken werden vertaald, enkele bewerkt voor theater of televisie.

Naast kinderboeken werkt Boonen mee aan theaterprojecten en was hij de bezieler van het literaire tijdschrift Zulma. Stefan Boonen was …Lees verder op Wikipedia

Suggesties