Boek
Nederlands

Laps en Wieb

Stefan Boonen (auteur), Frank Daenen (illustrator)
Konijntje Laps en zijn vrienden ontdekken in het bos Wieb, een klein konijntje dat verdwaald is. Ze worden vrienden, maar Wieb krijgt heimwee en wil terug naar huis. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Titel
Laps en Wieb
Auteur
Stefan Boonen
Illustrator
Frank Daenen
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2008 | Andere uitgaven
[60] p. : ill.
ISBN
9789044808674

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Konijntje Laps woont samen met zijn vader, moeder en zusje en met nog heel veel konijnenvriendjes in holen bij de lage heuvel. Het is er heel rustig en de konijnenkinderen spelen in het bos. Maar dan ontdekken ze Wieb, een heel klein wit konijntje, dat verdwaald is. Wieb woont bij een klein mensenmeisje, maar hij weet de weg naar huis niet meer. Hij mag bij Laps en zijn familie blijven slapen, maar Wieb krijgt heimwee. De volgende morgen neemt Wieb afscheid van alle konijnen en Laps mag hem een eindje wegbrengen. Onderweg beleven ze een spannend avontuur als het begint te onweren. In dit verhaal komen thema’s als heimwee en vriendschap goed naar voren. De tekst bestaat meestal uit een zin per regel. De tekstblokken zijn wisselend van lengte. Sommige regels in de tekst krijgen extra accent door het gebruik van een groter lettertype. De tekeningen zijn meestal afgedrukt over een dubbele pagina, grappig en herkenbaar, met gebruik van warme kleuren. Op het omslag een verwijzing naar een w…Lees verder

Laps en Wieb

Op een dag vindt Laps' zusje een heel klein, wit, donzig konijntje op een boomstronk. Het heet Wieb en het is verdwaald. Wieb blijft eventjes bij Laps’ familie, maar hij wilt dan toch graag terug naar zijn eigen huisje bij een meisje. Laps wandelt een stukje met hem mee; ze steken samen de rivier over op weg naar Wiebs huis. Net als ze over een losse boomstronk zijn geklauterd, barst de storm los. De boomstam valt in de rivier … Nu moet Laps ver wandelen om terug bij zijn ouders te geraken. Uiteindelijk loopt alles wel goed af: Wieb vindt zijn huisje terug en Laps komt weer bij zijn ouders terecht. ‘Laps en Wieb’ is het vervolg op ‘Wow, wat een wolf!’, maar kan er ook los van gelezen worden. Het is een vlot, eenvoudig verhaal dat zich snel laat (voor)lezen. De illustraties zijn eenvoudig, maar kleurrijk en aantrekkelijk voor kinderen. Een boekje dat in zijn eenvoud wel door kinderen gesmaakt zal worden.


Over Stefan Boonen

CC BY 3.0 - Foto van/door Stefan Boonen

Stefan Boonen (Hamont, 28 oktober 1966) is een Vlaams kinderboekenschrijver.

Levensloop

Boonen volgde een opleiding schrijnwerkerij en daarna bijzondere jeugdzorg. Nadat hij zijn burgerdienst had vervuld, trok hij naar Leuven, waar hij ging werken als opvoeder in de bijzondere jeugdzorg. Sinds 1999 is hij fulltime schrijver.

In 2000 verscheen zijn eerste boek, het voorleesboek Hoor je me!. Sindsdien heeft hij tientallen titels op zijn naam geschreven, voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Hij schrijft zowel prentenboeken, voorleesboeken als leesboeken. Ook de genres waarin hij schrijft zijn uiteenlopend. Hij schrijft zowel spannende/avontuurlijke/grappige boeken als verhalen over ernstige thema's. Meerdere boeken werden vertaald, enkele bewerkt voor theater of televisie.

Naast kinderboeken werkt Boonen mee aan theaterprojecten en was hij de bezieler van het literaire tijdschrift Zulma. Stefan Boonen was e…Lees verder op Wikipedia