Boek
Nederlands

Met opa op de fiets

Stefan Boonen (auteur), Marja Meijer (illustrator)
+1
Met opa op de fiets
×
Met opa op de fiets Met opa op de fiets
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Als opa gaat fietsen met zijn kleindochters Gitte en Isa, komen ze langs vier andere kleinkinderen die ook mee willen. Kunnen opa en de fiets dat wel aan? Oblong prentenboek met vrolijke kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Fietsen, Grootouders
Titel
Met opa op de fiets
Auteur
Stefan Boonen
Illustrator
Marja Meijer
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2019 | Andere uitgaves
[28] p. : ill.
ISBN
9789044802818 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Grootouders (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Wat is de kracht van een goed prentenboek? Avant-gardistische, surrealistische of zeer expressionistische illustraties? Een ingewikkeld verhaal waarvan de eerste de beste voorlezer geneigd is de helft weg te laten of te vervangen door eigen, simplistisch taalgebruik? De praktijk wijst het tegendeel uit. Hoe esthetisch een prentenboek ook is, hoe het boek daar naast het glas rode wijn ook mooi ligt te zijn, hoe verrukte volwassenen het boek ook roemen, kinderen lusten het vaak niet. Niet dat dat het criterium is. Een hoge waardering door veel kinderen staat uiteraard niet garant voor kwaliteit.

Stefan Boonen (tekst) en Marja Meijer (illustraties) hebben in een vruchtbare coöperatie gekozen voor eenvoud als kenmerk van het ware. Het resultaat is een genot. Steeds meer kinderen mogen met opa mee op zijn fiets. Eerst Isa, die echter niet het alleenrecht op opa blijkt te bezitten, hoe graag ze ook haar opa voor zichzelf heeft: "Liever fietst ze alléén met opa." Maar die heeft een gr…Lees verder
Wanneer opa aan het fietsen is met zijn kleindochters Gitte en Isa, komen ze langs nog vier kleinkinderen die ook met hen mee willen. Zo rijden ze langs koeien, eenden, schapen door het bos, langs het water, voorbij een kasteel en over bruggetjes, totdat er een band lek raakt. Bij het kasteel lenen de kinderen een kar, waar de fiets en opa, die doodmoe is, in kunnen. Een mooi verzorgd prentenboek in oblong formaat, met korte overzichtelijke zinnen, geschreven in een vlotte stijl met veel dialogen. De tekeningen tonen een goed beeld van het verhaal. In de illustraties zijn diverse technieken toegepast, zoals kleurpotlood en scheurtechnieken. Het verhaal heeft niet zoveel om het lijf, maar de mooie illustraties maken veel goed. Het omslag toont opa met de zes kinderen op zijn fiets. Een eenvoudig verhaal (Pluim van de maand, 2005) dat voor kinderen vanaf ca. 4 jaar de moeite waard is om te bekijken.

Met opa op de fiets

Opa vertrekt voor een fietstochtje en neemt de kleine Isa mee. Maar alle andere kinderen die ze onderweg tegenkomen, willen ook mee. En opa kan nooit nee zeggen. Zo komen er kinderen op het stuur, het puntje van zijn zadel, op de bagagedrager, de stang, en in zijn nek, … terecht. Zo ploetert opa verder en dan gaat zijn band kapot. Omdat opa te moe is, kan hij niet meer terug wandelen. De kinderen maken dan maar een kar waar opa in kan. Ze duwen hem naar huis. Na zo’n tocht verdient iedereen een ijsje, gezellig bij oma in de keuken. Dit boek vertelt op een eenvoudige manier over een opa die geen neen kan zeggen. Het taalgebruik is niet altijd eenvoudig: ‘een uiltje knappen’ of ‘een rimpel in je hoofd denken’. Maar zo leren kleuters die uitdrukkingen ook kennen. Heel kort wordt een allusie gemaakt op het verbod om zo te rijden: “Hopelijk ziet de politie ons niet.” Gelukkig kan dit in prentenboeken wel. Dit boek schetst een idyllisch beeld van het platteland waar kinderen nog in een beek…Lees verder

Over Stefan Boonen

CC BY 3.0 - Foto van/door Stefan Boonen

Stefan Boonen (Hamont, 28 oktober 1966) is een Vlaamse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Boonen volgde een opleiding schrijnwerkerij en daarna bijzondere jeugdzorg. Nadat hij zijn burgerdienst had vervuld, trok hij naar Leuven, waar hij ging werken als opvoeder in de bijzondere jeugdzorg. Sinds 1999 is hij fulltime schrijver.

In 2000 verscheen zijn eerste boek, het voorleesboek Hoor je me!. Sindsdien heeft hij tientallen titels op zijn naam geschreven, voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Hij schrijft zowel prentenboeken, voorleesboeken als leesboeken. Ook de genres waarin hij schrijft zijn uiteenlopend. Hij schrijft zowel spannende/avontuurlijke/grappige boeken als verhalen over ernstige thema's. Meerdere boeken werden vertaald, enkele bewerkt voor theater of televisie.

Naast kinderboeken werkt Boonen mee aan theaterprojecten en was hij de bezieler van het literaire tijdschrift Zulma.

Stefan Boon…Lees verder op Wikipedia

Suggesties