Boek
Meertalig
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Reis naar het verleden

Stefan Zweig (auteur), Liesbeth van Nes (vertaler)
Een chemicus is verliefd geworden op de vrouw van zijn baas; door een opdracht in Mexico tijdens de Eerste Wereldoorlog blijft hij negen jaar lang van haar gescheiden. Bevat oorspronkelijke tekst en vertaling.
Onderwerp
Liefde
Titel
Reis naar het verleden
Auteur
Stefan Zweig
Vertaler
Liesbeth van Nes
Taal
Meertalig, Nederlands, Duits
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Widerstand der Wirklichkeit
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2009 | Andere uitgaven
159 p.
Aantekening
Nederlandse vertaling gevolgd door de oorspronkelijke Duitse tekst
ISBN
9789045016214 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Tweetalige uitgave van een novelle uit de nalatenschap van een der meest vertaalde Duitse schrijvers (1881-1942), die zo treffend historisch en psychologisch inzicht wist te verbinden. Hoofdpersoon is een chemicus die verliefd is geworden op de vrouw van zijn baas, maar door een opdracht in Mexico i.v.m de Eerste Wereldoorlog negen jaar lang van haar gescheiden blijft. Terug in Duitsland – waar hij kennis maakt met het opkomende nationaal-socialisme - zoekt hij zijn ex-geliefde op, merkt dat de wederzijdse gevoelens nog bestaan, maar worstelt ook met het besef, dat de tijd zijn tol heeft geëist. Schitterend geschreven, psychologisch sterke novelle over persoonlijkheden die intelligentie, elegantie, verantwoordelijkheid en brandende hartstocht op discrete wijze trachten te combineren. De vertaling is niet overal geslaagd; de oorspronkelijke Duitse versie kent nogal wat spellingsfouten. Gebonden; normale druk.

Over Stefan Zweig

Stefan Zweig (Wenen, 28 november 1881 – Petrópolis (bij Rio de Janeiro), Brazilië, 22 februari 1942) was een Oostenrijkse schrijver van Joodse afkomst. Zweig studeerde germanistiek, Romaanse kunst en filosofie in Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. Hij was een tijdgenoot van, maar had geen familierelatie met Arnold Zweig.

Als biograaf beschreef Zweig veel historische en literaire figuren uit het Europese cultuurgebied. Later schreef hij novellen en romans die opvielen door de psychologische benadering en het subtiele taalgebruik.

Leven

Zweig werd in een welgestelde Joodse familie geboren. De familie was niet religieus en Zweig noemde zich later een "Jood door toeval". Al tijdens zijn studie gaf hij gedichten uit die de invloed van Rainer Maria Rilke en Hugo von Hofmannsthal laten zien. In 1904 verscheen zijn eerste novelle, het genre waarmee hij zijn grootste roem zou verwerven.

Hij meld…Lees verder op Wikipedia