Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Tijdens een zeereis speelt een voormalig Gestapo-gevangene die als gevangene een schaakboek uit het hoofd leerde een match tegen de wereldkampioen.
Onderwerp
Eenzaamheid, Schaken
Titel
Schaaknovelle
Auteur
Stefan Zweig
Vertaler
Ria van Hengel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Schachnovelle
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2020 | Andere uitgaves
77 p.
ISBN
9789028210561 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het laatste werk dat de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig (1881-1942) in ballingschap schreef, voordat hij samen met zijn vrouw zelfmoord pleegde. Het verhaal speelt zich af op een oceaanstomer. Twee schakers symboliseren de figuren van die tijd (nazi-Duitsland en de vrije westerse wereld). De een is een gewezen Gestapo-gevangene die tijdens zijn gevangenschap een groot aantal schaakpartijen uit het hoofd heeft geleerd. Een gecultiveerd maar overgevoelig mens. De ander is het prototype van de succesvolle winnaar. Een koel berekenend mens. De confrontatie tussen de twee spelers symboliseert de botsing tussen bruutheid en beschaafdheid. Een kabinetstukje uit de wereldliteratuur.

Over Stefan Zweig

Stefan Zweig (Wenen, 28 november 1881 – Petrópolis (bij Rio de Janeiro), Brazilië, 22 februari 1942) was een Oostenrijkse schrijver van Joodse afkomst. Zweig studeerde germanistiek, Romaanse kunst en filosofie in Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. Hij was een tijdgenoot van, maar had geen familierelatie met Arnold Zweig.

Als biograaf beschreef Zweig veel historische en literaire figuren uit het Europese cultuurgebied. Later schreef hij novellen en romans die opvielen door de psychologische benadering en het subtiele taalgebruik.

Leven

Zweig werd in een welgestelde Joodse familie geboren. De familie was niet religieus en Zweig noemde zich later een "Jood door toeval". Al tijdens zijn studie gaf hij gedichten uit die de invloed van Rainer Maria Rilke en Hugo von Hofmannsthal laten zien. In 1904 verscheen zijn eerste novelle, het genre waarmee hij zijn grootste roem zou verwerven.

Hij meldde zich aan het begin van de Ee…Lees verder op Wikipedia

Suggesties