Boek
Nederlands

Dagboek van een fotograaf : coronawandelingen

+1
Dagboek van een fotograaf : coronawandelingen
×
Dagboek van een fotograaf : coronawandelingen Dagboek van een fotograaf : coronawandelingen

Dagboek van een fotograaf : coronawandelingen

Genre:
Literair geschreven dagboeknotities vanuit het perspectief van een fotograaf die dagelijks wandelingen maakte in de uitzonderlijke periode waarin België in lockdown ging vanwege het coronavirus.
Onderwerp
Coronacrisis
Titel
Dagboek van een fotograaf : coronawandelingen
Auteur
Stephan Vanfleteren
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
165 p.
ISBN
9789403199207 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Op 13 maart 2020 begint in België de lockdown om het coronavirus tot staan te brengen. Fotograaf Stephan Vanfleteren had ineens een lege agenda en besloot iedere dag een wandeling te maken en daar verslag van te doen. Tot 31 mei 2020 maakte hij bijna tachtig coronawandelingen, vooral in de avond, vooral naar het strand. Daarvan doet hij op poëtische en inspirerende wijze verslag. Tussen opmerkingen over het (maan)licht en de zee, noteert hij ook rake beschouwingen over de fotografie: ‘niemand ziet ooit de vele nederlagen van mijn pogingen’. Hij is altijd vergezeld van een camera en vrijwel altijd van zijn hond. Uiteraard schiet hij voortdurend beelden, waarbij hij tracht ‘de absolute leegte en stilte van de pandemie vast te leggen’. Hij beschrijft veel van die foto’s. Maar omdat er daarvan in dit dagboek geen enkele is opgenomen, kan Vanfleteren de lezer volgens eigen zeggen van alles ‘zomaar wijsmaken’. Toch is dat het enige minpunt aan dit op zichzelf prachtige, parelende dagboek: d…Lees verder

Over Stephan Vanfleteren

CC BY 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Stephan Vanfleteren (Kortrijk, 1969) is een Belgisch fotograaf.

Biografie

Vanfleteren studeerde fotografie aan de Hogeschool Sint-Lukas Brussel. Aanvankelijk werkte hij voornamelijk voor de Vlaamse krant De Morgen, maar zijn werk verschijnt ook in magazines als Paris Match, Le Monde 2, Independent Magazine, Die Zeit, Knack, Humo en Volkskrant Magazine.

Werk

De stijl van Vanfleteren kenmerkt zich door soberheid en karakterfotografie. Hij fotografeert in zwart-wit en laat zo veel mogelijk weg.

Van 28 september 2007 tot 10 februari 2008 liep in het Fotomuseum Antwerpen de expositie Belgicum, over het gelijknamige boek dat door Vanfleteren geschreven is. Dat boek schetst een beeld van België in een sociale context.

In 2009 gaf de overzichtstentoonstelling Portret 1989 - 2009 een beeld van zijn indringende zwart…Lees verder op Wikipedia