Onderwerp
CIA, Maffia, Koude Oorlog
Titel
Black Op. 1
Scenarist
Stephen Desberg
Illustrator
Hugues Labiano
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Black Op
Editie
1
Uitgever
[Brussel]: De Morgen, 2008 | Andere uitgaves
48 p. : ill.
ISBN
9789089690043 (hardback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De vader van Floyd Whitman werd in 1945 een van de eerste slachtoffers van de Koude Oorlog. Het is een van de drijfveren waarom Floyd dienst neemt bij de CIA. Hij moet in India zien te overleven in het spionagemilieu, en wordt er toevertrouwd aan Big Bob Ray, een ervaringsdeskundige. De CIA probeert hardnekkig informanten te winnen in het vijandelijke kamp en Floyd slaagt erin het vertrouwen te winnen van een sovjet-agent. De sovjet-agent blijkt echter niet te werken in functie van de KGB maar voor de Russische maffia. Zo rijpt het idee om via de Russische maffia het communistische bewind van binnenuit te gaan ondermijnen. Een van de manieren om dit te bewerkstelligen is het leveren van een ultramoderne radarinstallatie aan de Tadzjiekse rebellen, waarmee ze de strijd met het rode leger kunnen aanbinden. De deal is een ideale test om te kijken of Vladen Nechkov, de vertrouweling van de Russische maffia, te goeder trouw is. Doorheen dit verhaal maken we de sprong naar het jaar 2003. Fl…Lees verder
'Black Op' is nog echt een reeks die op klassieke leest geschoeid is. Elk jaar weer verschijnt er klokvast een album met een zwarte cover met daarop een sfeervolle prent in een steunkleur. Ook de softcover begint steeds meer op te vallen tussen alle harde kaften en luxeboxen van de prille nieuwe uitgeverijen. Niet alleen de vormgeving is bovendien klassiek, ook inhoudelijk biedt de reeks degelijk ambachtelijk werk. In dit album zetten ze het verhaal van de ex-CIA agent Floyd Whitman verder met erg vlotte dialogen en sfeervolle beelden. Heden en verleden sluiten naadloos op elkaar aan, en beide zorgen voor nieuwe gegevens voor de uiteindelijke ontkoping. Hoewel we de finale dus al voelen naderen, wordt er toch nog een extra personage geïntroduceerd: de ietwat schuchtere joodse Mr. Carey, die tijdens de oorlog ontvreemde familiejuwelen wil terugkopen maar door de Russische maffia wordt uitgeschud. Deze korte scène lijkt eerst vooral sfeer te scheppen en weinig te betekenen, maar blijkt …Lees verder
Het is eigenlijk het oude verhaal: twee vrienden groeien op in Amerika, worden verliefd op hetzelfde meisje, gaan allebei bij de CIA werken, maar groeien dan uit elkaar. In het heden zullen ze elkaar weer tegenkomen, in een zaak rond de Russische maffia, die zijn wortels heeft in een conflict in de Koude Oorlog, waarbij beiden betrokken waren. Het is nadrukkelijk het eerste deel van een reeks, zodat we hierin alle patronen uitgezet zien. Het is vooral verhaal en weinig beeld. Veel in ballonnen pratende hoofden, maar vooralsnog meer een geïllustreerde spionageroman dan een echte strip. De spanning heeft nogal te lijden onder de breed opgezette intriges, die in de vervolgdelen verder uitgesponnen zullen worden.

Over Stephen Desberg

Stephen Desberg (Brussel, 10 september 1954) is een Franstalig Belgisch stripschrijver.

Levensloop

Desberg heeft een Amerikaanse vader en Franse moeder. Zijn ouders leerden elkaar na de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog in Parijs kennen. Via zijn grootvader, die een cinema in Cleveland bezat, vond zijn vader werk in België bij Metro-Goldwyn-Mayer.

Vanaf de jaren 70 schrijft Desberg scenario's voor strips. Zijn eerste strip was De laatste stunt van Baard en Kale, maar scenarist Maurice Tillieux herwerkte het scenario later voor publicatie. Daarna volgen nog andere strips zoals Pantoffel met tekeningen van Raymond Macherot, 421 met Eric Maltaite en Billy the Cat met Stephan Colman. In 1984 bracht hij als zanger vier singles uit. In de jaren 90 volgden nog stripreeksen zoals Kobe de Koe met Johan De Moor en De Schorpioen getekend door Enrico Marini.

Lees verder op Wikipedia