"Dat is een heel ander verhaal," zou Rudyard Kipling ongetwijfeld gezegd hebben bij het zien van de verschillende bewerkingen van zijn beroemde "Jungleboek". Maar had hij zich ooit kunnen voorstellen dat zijn werk een epiloog in stripvorm zou krijgen? En toch... Na zijn aankomst in de Indiase hoofdstad Delhi heeft een man die Mowgli heet, een huis aan de rand van het oerwoud gehuurd. Daar wil hij
Titel
De mens
Scenarist
Stephen Desberg
Illustrator
Johan De Moor Henri Reculé
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'homme
Uitgever
Brussel: Le Lombard, 2004
48 p. : ill.
ISBN
90-5581-482-2

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ergens in India wordt een oude man door zijn kinderen en kleinkinderen uitgezwaaid op een station. Hij vertrekt, op reis naar zijn herinneringen. Het is het verhaal van de oude Mowgli, die via flashbacks terugkijkt op zijn jeugd. Baloe, Bagheera en natuurlijk Sherekhan de tijger, ze komen allemaal voor in dit prachtig vormgegeven stripverhaal. Het 'Junglebook' op een andere wijze uitgevoerd, met Mowgli zelf als een soort van verteller. De realistische, kleurrijke tekeningen passen perfect bij het verhaal. De jakhals Tabaqui is gemeen, maar ook humoristisch uitgebeeld. Het scenario is niet voor tere kinderzieltjes, want geweld vormt een vast onderdeel, evenals de humor en levenslessen. Het zijn echter niet alleen lieve hertjes die ten prooi vallen aan de tijger. Niet te vergelijken met het junglebook-verhaal van Disney. Een aanwinst voor alle stripliefhebbers en geschikt voor lezers vanaf circa 12 jaar.

Over Stephen Desberg

Stephen Desberg (Brussel, 10 september 1954) is een Franstalig Belgisch stripschrijver.

Levensloop

Desberg heeft een Amerikaanse vader en Franse moeder. Zijn ouders leerden elkaar na de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog in Parijs kennen. Via zijn grootvader, die een cinema in Cleveland bezat, vond zijn vader werk in België bij Metro-Goldwyn-Mayer.

Vanaf de jaren 70 schrijft Desberg scenario's voor strips. Zijn eerste strip was De laatste stunt van Baard en Kale, maar scenarist Maurice Tillieux herwerkte het scenario later voor publicatie. Daarna volgen nog andere strips zoals Pantoffel met tekeningen van Raymond Macherot, 421 met Eric Maltaite en Billy the Cat met Stephan Colman. In 1984 bracht hij als zanger vier singles uit. In de jaren 90 volgden nog stripreeksen zoals Kobe de Koe met Johan De Moor en De Schorpioen getekend door Enrico Marini.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties