Strip
Nederlands

De overlevenden van Nanking

Stephen Desberg (scenarist), Bernard Vrancken (illustrator)
In Bangkok wil Larry B. Max op zoek gaan naar de moordenaar van Gloria. Maar hij ontdekt snel dat hij in het territorium staat van Master Ianfu, een hoge bonze van de Chinese triades. Ianfu is zo vriendelijk om Larry het hoofd van Gloria's moordenaar aan te bieden, maar in ruil vraagt hij om het onmogelijke voor elkaar te krijgen. Binnen tien dagen moet Larry het familiefortuin van de Yamashita's
Titel
De overlevenden van Nanking
Scenarist
Stephen Desberg
Illustrator
Bernard Vrancken 1965-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les survivants de Nankin
Editie
1
Uitgever
Brussel: Le Lombard, 2012
48 p. : ill.
ISBN
9789055817870 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Larry Max staat onder zware druk. In album 13 hadden wraakgevoelens hem in de klauwen van Japanse schattenjagers geduwd. Aangezien ‘IR$’-albums altijd per twee samen horen, is het in ‘De overlevenden van Nanking’ uitkijken naar hoe hij zich daaruit weet te bevrijden... Actiereeksen lenen zich zelden tot psychologische diepgang, om een voor de hand liggende reden: diepgang vereist uitwerking in de vorm van tekst. Meer tekst zorgt er natuurlijk voor dat er minder vaart in het verhaal zit. Als auteur is het zoeken naar een evenwicht tussen snelheid en diepte. In ‘De overlevenden van Nanking’ laat scenarist Desberg zijn held af en toe twijfelen. Heeft hij de juiste keuzes gemaakt in zijn leven? Is er nog een weg terug uit de problemen die zijn wraakgevoelens hem hebben geleverd? Het zorgt ervoor dat Larry Max wat ‘echter’, wat menselijker wordt. Die diepte, dat verraadt de voorkaft, is ook letterlijk te nemen. Larry Max gaat duiken. Hij gaat op zoek naar een schat! Het lijkt eerder iets v…Lees verder
Veertiende deel van de stripreeks 'I.R.$.', het vervolg op 'Het goud van Yamashita' (2011)*. Larry Max, agent van de Amerikaanse belastingdienst IRS, is ingezet om te voorkomen dat de Japanse of Chinese maffia een grote schat aan goud uit de Tweede Wereldoorlog terugvindt en benut voor dubieuze praktijken in de Verenigde Staten. Dankzij een dubbelagente en zijn eigen slimheid lukt het hem de twee andere spelers uit te schakelen. Een ingewikkeld verhaal dat verwijst naar gebeurtenissen in de Japans-Chinese oorlog in de jaren dertig van de twintigste eeuw. Een strip met soms mooie tekentechnieken en een aardig verhaal, waarbij geweld en moord niet geschuwd worden.

Over Stephen Desberg

Stephen Desberg (Brussel, 10 september 1954) is een Franstalig Belgisch stripschrijver.

Levensloop

Desberg heeft een Amerikaanse vader en Franse moeder. Zijn ouders leerden elkaar na de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog in Parijs kennen. Via zijn grootvader, die een cinema in Cleveland bezat, vond zijn vader werk in België bij Metro-Goldwyn-Mayer.

Vanaf de jaren 70 schrijft Desberg scenario's voor strips. Zijn eerste strip was De laatste stunt van Baard en Kale, maar scenarist Maurice Tillieux herwerkte het scenario later voor publicatie. Daarna volgen nog andere strips zoals Pantoffel met tekeningen van Raymond Macherot, 421 met Eric Maltaite en Billy the Cat met Stephan Colman. In 1984 bracht hij als zanger vier singles uit. In de jaren 90 volgden nog stripreeksen zoals Kobe de Koe met Johan De Moor en De Schorpioen getekend door Enrico Marini.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties