Strip
Nederlands

Het geheim van het geluk

Stephen Desberg (scenarist), Dan Panosian (illustrator)
John Tiffany is een van de beste premiejagers ter wereld: op tien jaar tijd streek hij ruim vijftien miljoen dollar op! Het geheim van zijn succes? Hij maakt zich geen illusies over zijn opdrachtgevers en vertrouwt maar vier personen: dominee Lovejoy die hem geleerd heeft om van zijn geld te houden; Wan Chao, een geek van de onderwereld en zijn interface met de buitenwereld; Dorothy, zijn teamgeno
Titel
Het geheim van het geluk
Scenarist
Stephen Desberg
Illustrator
Dan Panosian
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le secret du bonheur
Editie
1
Uitgever
Brussel: Le Lombard, 2013
56 p. : ill.
ISBN
9789055818389 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 36 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

‘John Tiffany’, de nieuwe reeks van de bekende scenarist Stephen Desberg, is een snelle, compromisloze actiestrip rond de premiejager uit de serietitel. Hij bevindt zich in Mexico-stad, zij het minder anoniem dan hij dacht, want er staat een prijs op zijn hoofd. Wie heeft hem verraden?
Tiffany gaat na wie wist waar hij was en stelt zo zijn team voor: zijn vriend en biechtvader, dominee Lovejoy (een Morgan Freeman-lookalike); de Chinese computerwizard Wan Chao (die joods wil worden om met zijn vriendin te kunnen trouwen); de extreemrechtse, Sarah Palin-achtige Dorothy Parker en Tiffany’s grote liefde, het hoertje Magdalena.
Eigenlijk begon de ellende eerder, in Pakistan, waar het team een drugsbaron meer dood dan levend bij de ambassade afleverde. De gigantische beloning wordt besteed aan een snelle auto en dito levensstijl, en de lezer mag even meegenieten van de immorele levenswandel van Tiffany. Zelfs de dominee moedigt hem daarin aan, want ‘het is de intentie die telt’. D…Lees verder
John Tiffany is een stoere premiejager, die nergens bang voor is. Zelfs niet als er een beloning van 800.000 dollar voor hem wordt uitgeloofd door een Pakistaanse terroristenleider, nadat Tiffany een familielid van hem heeft gedood. Tiffany is rijk geworden door zijn opdrachten, maar met al dat geld kan hij de prostitué Magdalena, op wie hij smoorverliefd is, niet vrijkopen. Tiffany begint wat paranoïde te worden, omdat iemand uit zijn team hem heeft verraden. Het hele verhaal draait er om, uit te vinden wie dat nu is en ondertussen het legertje premiejagers te snel af te zijn. 'John Tiffany' is een stoere strip over ongeschoren mannen die met pistolen rondzwaaien en met fraaie dames de koffer induiken. Geen opdracht te gevaarlijk, nooit spijt, gewoon gaan. Dit vaardig getekende eerste deel* zit goed in elkaar, is ondanks de vele subplots begrijpelijk en bevat veel vaart. Voor de liefhebbers van goede actiestrips.

Over Stephen Desberg

Stephen Desberg (Brussel, 10 september 1954) is een Franstalig Belgisch stripschrijver.

Levensloop

Desberg heeft een Amerikaanse vader en Franse moeder. Zijn ouders leerden elkaar na de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog in Parijs kennen. Via zijn grootvader, die een cinema in Cleveland bezat, vond zijn vader werk in België bij Metro-Goldwyn-Mayer.

Vanaf de jaren 70 schrijft Desberg scenario's voor strips. Zijn eerste strip was De laatste stunt van Baard en Kale, maar scenarist Maurice Tillieux herwerkte het scenario later voor publicatie. Daarna volgen nog andere strips zoals Pantoffel met tekeningen van Raymond Macherot, 421 met Eric Maltaite en Billy the Cat met Stephan Colman. In 1984 bracht hij als zanger vier singles uit. In de jaren 90 volgden nog stripreeksen zoals Kobe de Koe met Johan De Moor en De Schorpioen getekend door Enrico Marini.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties