Boek
Nederlands

Ons betere ik : waarom de mens steeds minder geweld gebruikt

Steven Pinker (auteur)
+1
Ons betere ik : waarom de mens steeds minder geweld gebruikt
×
Ons betere ik : waarom de mens steeds minder geweld gebruikt Ons betere ik : waarom de mens steeds minder geweld gebruikt

Ons betere ik : waarom de mens steeds minder geweld gebruikt

Overzicht van de wereldgeschiedenis, waaruit blijkt dat de mensheid naar verhouding steeds minder gewelddadig is geworden.
Titel
Ons betere ik : waarom de mens steeds minder geweld gebruikt
Auteur
Steven Pinker
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The better angels of our nature : why violence has declined
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Contact, 2011
1112 p. : ill.
ISBN
9789025427160 (hardback)
Plaatsingssuggestie
307.4 (SISO) Geweld - Slachtofferhulp (ZIZO)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In dit zeer uitgebreide boek toont de schrijver aan dat ondanks dat velen dat niet zo ervaren, we niettemin mogen aannemen dat we als mensheid ons steeds minder gewelddadig gedragen. Agressie, wraak en sadisme blijken het in toenemende mate af te leggen tegen empathie en zelfbeheersing. Om dit aan te tonen wordt de lezer een breed scala aan wetenschappelijke feiten geboden. Feiten uit de geschiedenis van de oudste tijden tot nu, uit de gedragswetenschappen, statistische gegevens etc. De ambitie van de auteur is groot en hij had zich daarin kunnen verslikken. Dit is echter niet gebeurd. Een indrukwekkend boek, optimistisch, geëngageerd, maar ook realistisch. Ondanks de omvang blijft het boeien tot de laatste bladzijden. Het boek is geïllustreerd met grafieken en wordt, zoals mag worden verwacht, afgesloten met een zeer uitgebreide bibliografie, een notenapparaat en register. Gebonden uitgave met leeslint.

Over Steven Pinker

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Steven Pinker

Steven Arthur Pinker (Montreal, 18 september 1954) is een Canadees-Amerikaans taalkundige, experimenteel psycholoog en schrijver van wetenschappelijke boeken voor een breed publiek. Hij is bekend om zijn ideeën op het gebied van de cognitiewetenschap. De basis van zijn werk is de evolutionaire psychologie en de overtuiging dat het brein in zijn werking vergelijkbaar is met de computer (de computationele theorie van de geest). Pinker begon in 2003 met lesgeven aan de Harvard University in de Verenigde Staten. Hij was van 1989 tot en met 2003 al hoogleraar aan het Massachusetts Institute of Technology.

Pinker houdt van het debat en schrijft voor diverse media. Hij is dan ook een wereldwijd veelgevraagd spreker en staat in de top-10 van de meeste invloedrijke psychologen van deze tijd.

Taalontwikkeling

Pinker is vooral bekend vanwege zijn theorie dat taal een instinct is, een biologische adaptatie gevormd door natuurli…Lees verder op Wikipedia

Suggesties