Boek
Nederlands

Rationaliteit : wat rationeel denken is en waarom we het meer dan ooit nodig hebben

Steven Pinker (auteur)

Rationaliteit : wat rationeel denken is en waarom we het meer dan ooit nodig hebben

De Harvard-psycholoog Pinker behandelt rationaliteit die hij een morele deugd acht die we omwille van de toekomst moeten koesteren en cultiveren.
Onderwerp
Rationalisme, Denken, Logica
Titel
Rationaliteit : wat rationeel denken is en waarom we het meer dan ooit nodig hebben
Auteur
Steven Pinker
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Rationality : what it is, why it seems scarce, why it matters
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2022 | Andere uitgaves
427 p. : ill.
ISBN
9789045034416 (hardback)
Plaatsingssuggestie
130 (SISO) Filosofie (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Steven Pinker (1954) is een beroemde psycholoog, werkzaam aan de Universiteit van Harvard. Zijn vorige boek, 'Verlichting nu' (2018)', was een positief betoog over de morele en maatschappelijke vooruitgang van de wereld. 'Rationaliteit' behandelt de bron van die vooruitgang. Pinker is ervan overtuigd dat rationaliteit een morele deugd is die helaas lastig te cultiveren is, omdat ons brein niet voor rationeel denken is ontworpen. Pinker behandelt de spanning tussen rationaliteit en irrationaliteit, gaat in op de menselijke worsteling met kansberekeningen, logica, rationele keuze, speltheorie en het onderscheid tussen correlatie en causaliteit. De laatste hoofdstukken gaan vooral over de vraag hoe het komt dat mensen zo gemakkelijk tot nepnieuws, religie, complottheorieën en pseudowetenschap te verleiden zijn en waarom rationaliteit cruciaal is voor de toekomst van de wereld. Interessant, hoopvol, prikkelend, opruiend (met name Pinkers negatieve visie op religie zal niet iedereen bekore…Lees verder

Over Steven Pinker

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Steven Pinker

Steven Arthur Pinker (Montreal, 18 september 1954) is een Canadees-Amerikaans taalkundige, experimenteel psycholoog en schrijver van wetenschappelijke boeken voor een breed publiek. Hij is bekend om zijn ideeën op het gebied van de cognitiewetenschap. De basis van zijn werk is de evolutionaire psychologie en de overtuiging dat het brein in zijn werking vergelijkbaar is met de computer (de computationele theorie van de geest). Pinker begon in 2003 met lesgeven aan de Harvard University in de Verenigde Staten. Hij was van 1989 tot en met 2003 al hoogleraar aan het Massachusetts Institute of Technology.

Pinker houdt van het debat en schrijft voor diverse media. Hij is dan ook een wereldwijd veelgevraagd spreker en staat in de top-10 van de meeste invloedrijke psychologen van deze tijd.

Taalontwikkeling

Pinker is vooral bekend vanwege zijn theorie dat taal een instinct is, een biologische adaptatie gevormd door natuurli…Lees verder op Wikipedia

Suggesties