Tijdens de geallieerde landingen in 1944 in Normandie͏̈ wordt een speciale eenheid van acht man het vijandelijk gebied ingestuurd om soldaat Ryan te zoeken en veilig thuis te brengen omdat alledrie zijn broers gesneuveld zijn.
Onderwerp
D-day
Titel
Saving private Ryan
Regisseur
Steven Spielberg
Scenarist
Robert Rodat
Acteur
Tom Hanks Edward Burns Matt Damon Tom Sizemore
Taal
Engels
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Paramount, 2011 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1998
Speelduur
ca. 163 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling : Nederlands, Engels, Engels voor slechthorenden, Fins, Grieks, Hebreeuws, Hongaars, IJslands, Kroatisch, Noors, Pools, Portugees, Roemeens, Servisch, Tsjechisch, Turks, Zweeds
EAN
8719372010570

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Amerikaanse oorlogsfilm uit 1998 van Steven Spielberg met onder meer Tom Hanks, Tom Sizemore en Matt Damon. In juni 1944 tijdens de geallieerde landingen in Normandië wordt een speciale eenheid van acht Amerikaanse soldaten het vijandelijk gebied ingestuurd om soldaat Ryan te zoeken en veilig terug te halen omdat alledrie zijn broers gesneuveld zijn. VPRO Cinema (vprogids.nl): ‘(…) Met name de tweede scène, waarin de soldaten landen op het strand van Normandië, wordt door regisseur Spielberg zeer gruwelijk in beeld gebracht 'because I felt that the truth about what happened on Omaha Beach was long overdue'. De slachtpartij duurt ongeveer 25 minuten en ging de filmgeschiedenis in als een van de meest intense oorlogsscènes aller tijden. De film werd unaniem bejubeld en verdiende bakken met geld. ‘ Genomineerd voor elf Oscars, winnaar van vijf: regisseur, camerawerk, montage, geluid en geluidsontwerp.

Over Steven Spielberg

CC BY 2.0 - Foto van/door Dick Thomas Johnson from Tokyo, Japan

Steven Allan Spielberg (Cincinnati, 18 december 1946) is een Amerikaans regisseur en producent.

Spielberg werd in de jaren 70, 80 en 90 van de 20e eeuw succesvol door zijn fantasierijke mainstreamfilms waarin hij een simpel verhaal combineerde met special effects, muziek en spektakel. Films als Jaws, Close Encounters of the Third Kind, E.T. the Extra-Terrestrial, de Indiana Jones- en de Jurassic Park-cyclus waren commercieel gezien heel succesvol en hadden een enorme invloed op de filmindustrie.

Biografie

Spielberg werd op 18 december 1946 geboren in Cincinnati, Ohio als de enige zoon van Arnold en Leah Spielberg. Zijn ouders waren Joden van Oekraïense afkomst. Hij heeft nog drie jongere zussen. Omdat Stevens vader computerexpert was moest hij veel van stad naar stad verhuizen, hierdoor kwam het dat de jonge Steven in zijn jeugd ruim twaalf keer verhuisde. Het grootste gedeelte van zijn …Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek