Boek
Nederlands
Op een West-Vlaamse boerderij speelt zich rond de eind 19e eeuw generatieconflict af.
Titel
De vlaschaard
Auteur
Stijn Streuvels
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2021 | Andere uitgaven
324 p.
ISBN
9789401478281 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze roman uit 1907 speelt zich af op een West-Vlaamse zeekleiboerderij tegen het eind van de 19e eeuw. Overheersend element is de natuur, met name het werk van de boer daarin, in dit geval de vlasteelt. Boer Vermeulen heerst nog autoritair over zijn bezittingen, maar de nieuwe tijd kondigt zich aan in de opstandigheid van zijn zoon Louis; ook trouwens in de houding van zijn vrouw Barbele tegenover haar man. De opstandigheid van Louis en de afhankelijkheid van het weer vormen de noodlotselementen in het boek. De loop der gebeurtenissen is eenvoudig, evenals de psychologische schildering, al is de laatste krachtig genoeg. De stijl is trefzeker schilderend. Een literaire streekroman. De tekst van deze uitgave in moderne spelling is overgenomen uit het Volledig Werk (1971-1973. Stijn Streuvels, pseudoniem voor Franciscus Petrus Maria (Frank) Lateur (1871-1969), wordt wel gezien als een van de grootste Vlaamse schrijvers, met als thematiek de kleine man die vecht tegen het noodlot, vaak g…Lees verder

Over Stijn Streuvels

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door De originele uploader was Bart Van Mol op de Nederlandstalige Wikipedia

Stijn Streuvels, pseudoniem voor Franciscus Petrus Marie (Frank) Lateur (Heule, 3 oktober 1871 – Ingooigem, 15 augustus 1969) was een Vlaams schrijver.

Situering

Streuvels geldt als een van de belangrijkste vernieuwers uit de Nederlandstalige letteren. In een hoogst creatieve en originele taal, die zijn werk vandaag voor sommigen moeilijk toegankelijk maakt, schreef Streuvels naturalistische novellen die verwantschap vertonen met het werk van Émile Zola en de grote Russische auteurs van zijn tijd (met name Tolstoj).

Uit het archief met nominaties voor de Nobelprijs voor de Literatuur bij de Zweedse Academie blijkt dat Streuvels van 1937 tot en met 1957 dertien keer genomineerd is voor de Nobelprijs. Ook in 1965 en 1969 werd hij volgens het Nobelprijsarchief genomineerd.

Schoolverlater op veertienjarige leeftijd, en van dan af in de leer als bakkersgast, werd en bleef Streuvels…Lees verder op Wikipedia