Boek
Nederlands

Het leven en de dood in den ast

Stijn Streuvels (auteur), Els Van Damme (redacteur), Yves T'Sjoen (redacteur)
Drie arbeiders overpeinzen hun harde leven als ze de nacht doorbrengen in een droogplaats, waar een landloper zich bij hen voegt en die nacht sterft.
Titel
Het leven en de dood in den ast / Stijn Streuvels ; bezorgd door Els van Damme en Yves T'Sjoen, inleiding door Koen Peeters
Auteur
Stijn Streuvels
Redacteur
Els Van Damme Yves T'Sjoen
Inleider
Koen Peeters
Uniforme titel
Het leven en de dood in de ast
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2016 | Andere uitgaven
119 p. : ill.
Aantekening
Oude spelling (vóór 1947)
ISBN
9789401433143 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Uitermate verzorgde heruitgave van de klassieker van de Vlaamse auteur Stijn Streuvels (1871-1969), voor het eerst gepubliceerd in 1926. Drie arbeiders brengen de nacht door in een ast (droogplaats voor cichoreiwortels). Terwijl het dorp feest, overpeinzen zij in inwendige monologen hun onvervulde dromen, hun leven van hard labeur. Tot een echte dialoog komt het niet. Als landloper Knorre in de ast zijn toevlucht zoekt om te schuilen en te slapen, wekt hij eerst jaloezie op omwille van zijn ongebreidelde vrijheid. Maar al gauw wordt duidelijk dat de arme man die nacht in zijn slaap sterft. Na negentig jaar blijft deze merkwaardige novelle, die tot de literaire canon behoort, nog steeds overeind. Deze teksteditie laat de lezer opnieuw proeven van het aparte coloriet van de stijl van Streuvels, met de vele klankrijke spreekwoorden en uitdrukkingen. Voorzien van een wervend voorwoord van auteur Koen Peeters.

Over Stijn Streuvels

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door De originele uploader was Bart Van Mol op de Nederlandstalige Wikipedia

Stijn Streuvels, pseudoniem voor Franciscus Petrus Marie (Frank) Lateur (Heule, 3 oktober 1871 – Ingooigem, 15 augustus 1969) was een Vlaams schrijver.

Situering

Streuvels geldt als een van de belangrijkste vernieuwers uit de Nederlandstalige letteren. In een hoogst creatieve en originele taal, die zijn werk vandaag voor sommigen moeilijk toegankelijk maakt, schreef Streuvels naturalistische novellen die verwantschap vertonen met het werk van Émile Zola en de grote Russische auteurs van zijn tijd (met name Tolstoj).

Uit het archief met nominaties voor de Nobelprijs voor de Literatuur bij de Zweedse Academie blijkt dat Streuvels van 1937 tot en met 1957 dertien keer genomineerd is voor de Nobelprijs. Ook in 1965 en 1969 werd hij volgens het Nobelprijsarchief genomineerd.

Schoolverlater op veertienjarige leeftijd, en van dan af in de leer als bakkersgast, werd en bleef Streuvels een meertalige autodidact die …Lees verder op Wikipedia