Boek
Nederlands

De kunst van het oorlogvoeren

Sun Tzu (auteur), Roger T. Ames (vertaler), H.J.A. Hofland (inleider)
Klassiek Chinees werk uit circa 400 voor Christus, aangevuld met vijf hoofdstukken uit een in 1972 gevonden 2000 jaar oud handschrift en commentaren uit zeer vroege Chinese encyclopedische werken.
Onderwerp
Oorlogvoering
Titel
De kunst van het oorlogvoeren / Sun-Tzu ; uit het Chinees vertaald en becommentarieerd door prof. Roger T. Ames
Auteur
Sun Tzu
Vertaler
Roger T. Ames
Inleider
H.J.A. Hofland
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The art of warfare
Editie
17
Uitgever
Utrecht: Kosmos, 2015 | Andere uitgaven
304 p.
ISBN
9789021559063 (hardback)
Plaatsingssuggestie
399.6 (SISO) Oorlogvoering (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit is meer dan een vertaling van het werk van Sun Tzu (Meester Soen), de Chinese wijsgeer en militair strateeg uit de vijfde eeuw voor Christus. Zowel oude, uit overlevering bekende teksten, als nieuwe betrekkelijk recent ontdekte fragmenten zijn verwerkt. Daarnaast heeft vertaler en sinoloog Roger Ames het gedachtegoed van Sun Tzu, de teksten en de historische context voorzien van een helder geschreven commentaar. Het boek zal zijn weg vooral moeten vinden naar degenen die geïnteresseerd zijn in het klassieke China. Maar ook zij die belangstelling hebben voor de geschiedenis van de militaire strategie en tactiek, komen aan hun trekken. Het verdient een plaats naast de werken van Machiavelli en Von Clausewitz. Gebonden uitgave met enkele kaartjes en plattegrondjes in zwart-wit.

Over Sun Tzu

CC BY 2.5 - Foto van/door 663highland

Sun Tzu (ook wel Sunzi genoemd) (Huimin, ca. 544 v.Chr. – ?, ca. 496 v.Chr.) was generaal en militair strateeg van het Chinese koninkrijk Wu ten tijde van de Periode van Lente en Herfst (771 - 476 v.Chr.). Hij wordt traditioneel beschouwd als de schrijver van het boek De kunst van het oorlogvoeren.

Levensloop

Sun Tzu werd geboren met de naam Sun Wu maar stond ook bekend als Changqing. Volgens de Chinese geschiedschrijver Sima Qian was hij geboren in Wu en diende hij als generaal aan het hof van Koning Helü. "Tzu" ("Zi") is een eretitel, vaak vertaald als "Meester". Als generaal droeg hij de naam Sun Tzu, dat dus Meester Sun betekent.

Training van haremvrouwen

Het Koninkrijk Wu werd bedreigd door het aangrenzende en veel sterkere Chu. Om deze dreiging het hoofd te bieden vroeg de koning Sun Tzu om advies. Sun Tzu stelde dat hij…Lees verder op Wikipedia