Boek
Nederlands

Tropenbruid : roman

Susan Smit (auteur)
Wanneer Anna in 1907 als bruid van een bestuursambtenaar in Nederlands-Indie͏̈ aankomt, blijkt hij kinderen te hebben bij een Indische vrouw met wie de meisjes geen contact mogen hebben.
Onderwerp
Nederlands-Indië
Titel
Tropenbruid : roman
Auteur
Susan Smit
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Lebowski Publishers, 2020 | Andere uitgaves
239 p.
ISBN
9789048835430 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Beklagenswaardige vrouwen in de Oost

Het valt nog niet mee de stereotypen over de tropen te omzeilen. In drie nieuwe romans over Nederlands-Indië lukt dat alleen Dido Michielsen.

 

Er is altijd een witte villa. Een witte villa met een veranda waarop een man in een wit linnen pak een sigaar zit te roken. De hitte is gekmakend, het personeel onpeilbaar, de tinten groen zijn ontelbaar. Romans over voormalig Nederlands-Indië zijn er, vanwege onze lange geschiedenis met 'de Oost', legio. Ze bevatten vaak vaste ingrediënten: het wemelt van de koelies, baby's bungelen in slendangs, iemand wordt mataglap of maakt amok en uit donkere tuinen komen steevast vreemde geluiden.

 

De tropenliteratuur heeft ons bovendien een aantal typische personages opgeleverd. Die verstokte kolonist in zijn witte pak dus, en zijn verveelde, depressieve echtgenote. Altijd zo'n oud vrouwtje met een pruimmondje rood van de sirih. En vergeet de lieve, dikke baboe niet, die immer een koel glas soesoe voor de kindertjes …Lees verder

Historische roman van de auteur van onder andere ‘Gisèle’. 1907: Anna Prinsenhoek is als vondelinge opgenomen in het Amsterdamse Burgerweeshuis. Tegen haar achttiende jaar werkt ze in het naaiatelier van het weeshuis en wacht haar een toekomst als huisbediende. Omdat Anna vaak neerslachtig is en droomt van een ander leven, reageert ze in 1907 op een huwelijksadvertentie en vertrekt als bruid van bestuursambtenaar Willem Francken naar Batavia. Na aankomst blijkt haar man koel en afstandelijk, dient Anna alleen als statussymbool voor Willems carrière en brengt Indië geen vrijheid, maar een leven vol ingewikkelde omgangsvormen. Bovendien heeft Willem kinderen van Srie, een njai (Indische concubine) die hij heeft verstoten. Anna legt zich niet neer bij de haar toebedachte rol en gaat naar Srie op zoek, wat haar niet in dank wordt afgenomen. Intussen wordt Anna verliefd op de knappe opstandige Regi. De afloop van de roman doet wat gekunsteld aan, maar de thematiek en beschrijvingen van het…Lees verder

Over Susan Smit

Susan Smit (Leiden, 24 februari 1974) is een Nederlandse schrijfster, columniste en voormalig fotomodel.

Levensloop

Ze groeide op in Noordwijk, haar vader baatte een strandpaviljoen uit. Haar voortgezet onderwijs volgde ze aan het College Leeuwenhorst te Noordwijkerhout (1987-1993). Ze werd als fotomodel ontdekt op het strand van Noordwijk, maar haar werk als internationaal fotomodel vond Smit oppervlakkig en eenzaam. Daarnaast was ze zangeres van de groep JKP Project. Ze kreeg behoefte aan meer inhoud In 1994 ging ze Culturele Studies, Nederlandse Taal- en Letterkunde, studeren aan de Universiteit van Amsterdam (1994 propedeuse-1997). Hierbij liep zij in het eerste halfjaar van 1997 stage bij het links-radicale actieblad Ravage. Op haar 26e studeerde ze aan de Universiteit van Amsterdam af in Culturele Studies., met Nederlandse Taal- en Letterkunde als hoofdvak.

Na een artikel geschreven te hebben over moderne hek…Lees verder op Wikipedia