In 1876 emigreert een beroemde Poolse actrice met haar gezin en een groep vrienden naar de Verenigde Staten, waar ze een boerenbedrijf beginnen en zij na het fiasco daarvan weer aan het toneel gaat.
Titel
In America
Auteur
Susan Sontag
Taal
Engels
Uitgever
London: Vintage, 2001 | Andere uitgaves
387 p.
ISBN
0-099-47321-6

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In 1876 emigreert de beroemde Poolse actrice Maryna Zalezowska met haar tweede man, zoontje en een groep gelijkgestemde kunstenaars/intellectuelen naar de VS. In Californië beginnen ze een boerderij, maar omdat hun idealisme groter is dan hun praktische kennis mislukt hun bedrijf. De groep valt uiteen en de meeste emigranten gaan terug naar Polen. Maryna gaat naar San Francisco, leert goed Engels en gaat weer aan het toneel met een nieuwe naam. De ster van Maryna Zalenska rijst snel, ze vormt een eigen gezelschap waarmee ze door Amerika trekt en speelt uiteindelijk naast de beroemde Amerikaanse acteur Edwin Booth. De auteur (1933) is een belangrijk Amerikaans literatuur/cultuurcritica en romanschrijfster. Haar vierde roman is sterk door het prachtige beeld dat ze geeft van de ideeën, de cultuur en emigratie in Oost-Europa en de VS aan het eind van de 19e eeuw. Verhaaltechnisch is het minder geslaagd, omdat er nauwelijks een plot is, het verhaal rommelig aandoet door drie vertelperspec…Lees verder

Over Susan Sontag

CC BY 4.0 - Foto van/door User:LynnGilbert5

Susan Sontag, geboren als Susan Rosenblatt (New York, 16 januari 1933 - 28 december 2004), was een Amerikaanse schrijfster, filosoof, essayist en politiek activiste.

Levensloop

Sontag kwam uit een Joods gezin. Ze was een dochter van een exporteur van bont en een alcoholistische lerares. Haar vaders zaken noopten haar ouders tot veelvuldige afwezigheid, en zij groeide op bij haar grootouders in Tucson (Arizona). Haar vader stierf op zakenreis in China in 1939 aan tuberculose. Haar moeder hertrouwde, en Susan Rosenblatt nam de achternaam van haar stiefvader Sontag aan.

Als tiener bezocht Sontag de middelbare school (high school) in Los Angeles. Ze bleek een uitzonderlijk begaafde leerlinge en behaalde op 15-jarige leeftijd het diploma na het overslaan van drie klassen. In 1949 studeerde ze aan de Universiteit van Chicago, waar ze haar Bachelor of Liberal Arts haalde in Frans, literatuur en filosofie. In 1950 …Lees verder op Wikipedia