Boek
Nederlands

Kijken naar de pijn van anderen

Susan Sontag (auteur), Heleen Ten Holt (vertaler)
Essay over de morele implicaties van de beeldvorming van menselijk lijden.
Onderwerp
Media, Oorlog
Titel
Kijken naar de pijn van anderen
Auteur
Susan Sontag
Vertaler
Heleen Ten Holt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Regarding the pain of others
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2005 | Andere uitgaves
124 p.
ISBN
9789023410997 (hardback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In een befaamd boek 'Over fotografie' uit 1977 had de Amerikaanse schrijfster Susan Sontag (1933) het over de afstompende invloed van de media die de kijker ongevoelig maakten voor de beelden van geweld. Ze noemt dat in dit boek, een uitgewerkte lezing voor Amnesty, 'conservatieve kritiek' en ziet wel degelijk ruimte voor kritisch commentaar van direct betroffenen en betrouwbare ooggetuigen. Beeld kan dus niet zonder begeleidende tekst, een context, is haar stelling. Dat illustreert zij aan de hand van vele voorbeelden uit de geschiedenis van de schilderkunst en uiteraard van de fotografie, soms vertekende en vervalste beelden van lijden, pijn, geweld, oorlog enzovoort. Die geschiedenis kent Sontag goed. Foto's zijn nodig, want zonder beeld wordt een oorlog niet eens meer waargenomen; ook de slachtoffers willen gezien worden. Waaraan zij haar optimisme ontleent, is niet helemaal duidelijk. Haar eigen tekst moet het zonder beeld stellen en dat is bewust bedoeld. Gebonden, normale druk.

Over Susan Sontag

CC BY 4.0 - Foto van/door User:LynnGilbert5

Susan Sontag, geboren als Susan Rosenblatt (New York, 16 januari 1933 - 28 december 2004), was een Amerikaanse schrijfster, filosoof, essayist en politiek activiste.

Levensloop

Sontag kwam uit een Joods gezin. Ze was een dochter van een exporteur van bont en een alcoholistische lerares. Haar vaders zaken noopten haar ouders tot veelvuldige afwezigheid, en zij groeide op bij haar grootouders in Tucson (Arizona). Haar vader stierf op zakenreis in China in 1939 aan tuberculose. Haar moeder hertrouwde, en Susan Rosenblatt nam de achternaam van haar stiefvader Sontag aan.

Als tiener bezocht Sontag de middelbare school (high school) in Los Angeles. Ze bleek een uitzonderlijk begaafde leerlinge en behaalde op 15-jarige leeftijd het diploma na het overslaan van drie klassen. In 1949 studeerde ze aan de Universiteit van Chicago, waar ze haar Bachelor of Liberal Arts haalde in Frans, literatuur en filosofie. In 1950 …Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek