Boek
Nederlands

Op hetzelfde moment : essays en toespraken

Susan Sontag (auteur), Marian Lameris (vertaler), Liesbeth Teixeira de Mattos (vertaler)
Zestien essays en toespraken over literatuur en politiek uit de laatste periode van het leven van de Amerikaanse filosofe (1933-2004).
Onderwerp
Redevoeringen
Titel
Op hetzelfde moment : essays en toespraken
Auteur
Susan Sontag
Vertaler
Marian Lameris Liesbeth Teixeira de Mattos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
At the same time
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2007
253 p.
ISBN
9789023421955 (paperback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 31 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het boek bestaat uit vertaalde essays en voordrachten van de vermaarde Amerikaanse filosofe Susan Sontag (1933-2004). De essays zijn redelijk recent en verschenen eerder in dagbladen en tijdschriften. Het boek is het eerste deel van haar nagelaten werk. De bundel opent met essays die Sontag schreef als inleiding bij vertaalde literaire werken. Duidelijk blijkt haar grote liefde voor en kennis van de Russische literatuur. Het tweede deel bevat politieke artikelen over de nasleep van 11 september en de oorlog tegen het terrorisme. In het derde deel is een aantal van de toespraken bijeengebracht die Sontag hield ter gelegenheid van de vele prijzen die haar tegen het einde van haar leven werden toegekend. Rode draad is de spanning tussen het schrijven van fictie en het politieke engagement.

Over Susan Sontag

CC BY 4.0 - Foto van/door User:LynnGilbert5

Susan Sontag, geboren als Susan Rosenblatt (New York, 16 januari 1933 - 28 december 2004), was een Amerikaanse schrijfster, filosoof, essayist en politiek activiste.

Levensloop

Sontag kwam uit een Joods gezin. Ze was een dochter van een exporteur van bont en een alcoholistische lerares. Haar vaders zaken noopten haar ouders tot veelvuldige afwezigheid, en zij groeide op bij haar grootouders in Tucson (Arizona). Haar vader stierf op zakenreis in China in 1939 aan tuberculose. Haar moeder hertrouwde, en Susan Rosenblatt nam de achternaam van haar stiefvader Sontag aan.

Als tiener bezocht Sontag de middelbare school (high school) in Los Angeles. Ze bleek een uitzonderlijk begaafde leerlinge en behaalde op 15-jarige leeftijd het diploma na het overslaan van drie klassen. In 1949 studeerde ze aan de Universiteit van Chicago, waar ze haar Bachelor of Liberal Arts haalde in Frans, literatuur en filosofie. In 1950 …Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek