Boek
Nederlands

Over fotografie : essays

Susan Sontag (auteur)
+1
Over fotografie : essays
×
Over fotografie : essays Over fotografie : essays

Over fotografie : essays

Genre:
Bundel bekroonde essays over fotografie en de rol van het beeld door schrijfster, publiciste en cineaste Susan Sontag (1933-2004).
Titel
Over fotografie : essays
Auteur
Susan Sontag
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
On photography
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, [2019] | Andere uitgaves
238 p.
ISBN
9789029540520 (paperback)
Plaatsingssuggestie
760.4 (SISO) Fotografie (ZIZO)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Susan Sontag (1933-2004), schrijfster van romans, korte verhalen, opstellen en essays en tevens cinéaste, werd vooral bekend door haar bundel bekroonde essays 'On Photography' ('Over fotografie', 1994), die in 1973 een internationale bestseller werd. De - ook in de uitmuntende vertaling opgenomen - essays bevatten een kritisch onderzoek naar de wezenskenmerken van de thans alomtegenwoordige foto als beeld en verbeelding, naar de waarde ervan als document en informatiedrager en beschouwingen over de verhouding tot kunst, kennis en zelfervaring. Naast de behandeling van velerlei maatschappelijke en politieke fenomenen worden verhelderende analyses gegeven van het werk van vele vooraanstaande fotografen. De beeldende stijl maakt foto's overbodig. Een bloemlezing van citaten besluit deze paperbacketeditie. Nog steeds van importantie en verplichte kost voor fotografen en kunstenaars.

Over Susan Sontag

CC BY 4.0 - Foto van/door User:LynnGilbert5

Susan Sontag, geboren als Susan Rosenblatt (New York, 16 januari 1933 - 28 december 2004), was een Amerikaanse schrijfster, filosoof, essayist en politiek activiste.

Levensloop

Sontag kwam uit een Joods gezin. Ze was een dochter van een exporteur van bont en een alcoholistische lerares. Haar vaders zaken noopten haar ouders tot veelvuldige afwezigheid, en zij groeide op bij haar grootouders in Tucson (Arizona). Haar vader stierf op zakenreis in China in 1939 aan tuberculose. Haar moeder hertrouwde, en Susan Rosenblatt nam de achternaam van haar stiefvader Sontag aan.

Als tiener bezocht Sontag de middelbare school (high school) in Los Angeles. Ze bleek een uitzonderlijk begaafde leerlinge en behaalde op 15-jarige leeftijd het diploma na het overslaan van drie klassen. In 1949 studeerde ze aan de Universiteit van Chicago, waar ze haar Bachelor of Liberal Arts haalde in Frans, literatuur en filosofie. In 1950 …Lees verder op Wikipedia