Boek
Nederlands

Tegen interpretatie : essays

Susan Sontag (auteur), Pé Hawinkels (vertaler), Koos Mebius (vertaler)
Opstellen over de betekenis van de stijl in literatuur, toneel en film. Verdediging van de opvatting dat interpretatie de wraak van de criticus op kunst is.
Titel
Tegen interpretatie : essays
Auteur
Susan Sontag
Vertaler
Pé Hawinkels Koos Mebius Arjaan van Nimwegen Thijs van Nimwegen
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Against interpretation and other essays
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2019
445 p.
ISBN
9789029540544 (paperback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Wie meer te weten wil komen over de denkbeelden van Susan Sontag kan met deze essaybundel, die door de Arbeiderspers opnieuw is uitgebracht, zeer tevreden zijn. In het boek komen tal van zaken aan de orde die de beroemde filosoof en schrijfster belangrijk vond en het biedt dan ook een gedegen overzicht van haar denken. Hoewel de essays meer dan 50 jaar oud zijn; het oudste artikel stamt uit 1962 en het jongste uit 1965, zijn ze nog steeds zeer de moeite van het lezen waard. De meeste essays gaan over specifieke kunstwerken en sommige tonen een wat bredere invalshoek, bijvoorbeeld de essays over de zin van theater of over het verschijnsel 'camp' of het belang van kunst en kunstkritiek. Door haar lucide schrijfstijl en haar duidelijke stellingnames leest de bundel bijna als een roman. Vooral geschikt voor lezers met een gedegen achtergrond in bijvoorbeeld kunst- en/of literatuurwetenschap.

Over Susan Sontag

CC BY 4.0 - Foto van/door User:LynnGilbert5

Susan Sontag, geboren als Susan Rosenblatt (New York, 16 januari 1933 - 28 december 2004), was een Amerikaanse schrijfster, filosoof, essayist en politiek activiste.

Levensloop

Sontag kwam uit een Joods gezin. Ze was een dochter van een exporteur van bont en een alcoholistische lerares. Haar vaders zaken noopten haar ouders tot veelvuldige afwezigheid, en zij groeide op bij haar grootouders in Tucson (Arizona). Haar vader stierf op zakenreis in China in 1939 aan tuberculose. Haar moeder hertrouwde, en Susan Rosenblatt nam de achternaam van haar stiefvader Sontag aan.

Als tiener bezocht Sontag de highschool in Los Angeles. Ze bleek een uitzonderlijk begaafde leerlinge en behaalde op 15-jarige leeftijd het diploma na het overslaan van drie klassen. In 1949 studeerde ze aan de Universiteit van Chicago, waar ze haar Bachelor of Liberal Arts haalde in Frans, literatuur en filosofie. In 1950 ontmoette ze in Chica…Lees verder op Wikipedia