Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De geliefde van de kolonel

Ook verschenen als Een liefde in Afrika

Susan Travers (auteur), Wendy Holden (auteur), Mariëtte van Gelder (vertaler)
+1
De geliefde van de kolonel
×
De geliefde van de kolonel De geliefde van de kolonel

De geliefde van de kolonel

Ook verschenen als Een liefde in Afrika

Genre:
Een Frans/Engelse vrouw vertelt over haar wederwaardigheden in het Vreemdelingenlegioen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Titel
De geliefde van de kolonel
Ook verschenen als
Een liefde in Afrika
Auteur
Susan Travers Wendy Holden
Vertaler
Mariëtte van Gelder
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Tomorrow to be brave
Editie
1
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2013 | Andere uitgaven
302 p., [16] p. pl.
ISBN
9789044341102 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In deze herinneringen vertelt de dochter van welgestelde Engelse ouders hoe ze haar milieu ontvluchtte. Op haar twaalfde gingen haar zeer conservatieve ouders aan de Franse Rivièra wonen, waar ze meer vrijheid had, net als op de finishing school in Florence. Daarna financieel onafhankelijk leidt ze in Frankrijk een vrij leven zonder vaste partner. In de Tweede Wereldoorlog wordt ze verpleegster en ambulancechauffeur, sluit zich in 1941 aan bij de Vrije Fransen van De Gaulle en werkt met het Vreemdelingenlegioen in Noord-Afrika als chauffeur van kolonel Koenig, die haar grote liefde wordt. Beiden onderscheiden zich in de Slag om Bir Hakeim.(1942), waarna Koenig teruggaat naar zijn vrouw. Na de oorlog trouwt ze met een Bir Hakeim-veteraan. De goedvertaalde memoires van de enige vrouw (1909-2003) die diende in het Franse Vreemdelingenlegioen, in 2000 verschenen als 'Een liefde in Afrika', vormen een boeiend en bijzonder verhaal dat beslist aandacht verdient, maar inmiddels iets te gedeta…Lees verder

Over Susan Travers

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Levin01

Susan Travers (Londen, 1909 – Montpellier, 2003) was een Engelse verpleegkundige, die door haar inzet in de Tweede Wereldoorlog als eerste en enige vrouw in de geschiedenis van het Franse vreemdelingenlegioen de Ridderorde van het Legioen van Eer ontving.

Biografie

Op 12-jarige leeftijd verhuisde Travers met haar ouders en broer naar Frankrijk, waar zij opgroeide aan de Franse Rivièra in een welvarend gezin. Op 17-jarige leeftijd leerde zij autorijden, wat in die tijd bijzonder was voor een jong meisje.

Zij leefde een jetset-leven aan de Côte d'Azur, verbleef in Wenen, Boedapest, St. Moritz en Parijs, met vele party's, tennistoernooien, paardrijden, en vele aanbidders. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in 1939 meldde zij zich aan als vrijwilliger bij het Franse Rode Kruis als ambulancebestuurder. Daarvoor moest zij eerst een verpleegstersopleiding volgen.

Na uitgezonden te zijn naar onder andere Noorwegen en S…Lees verder op Wikipedia