Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De passie van Artemisia

Susan Vreeland (auteur)
Het leven van de Italiaanse Artemisia Gentileschi (1593-1652) die mede door haar onconventionele gedrag en haar grote passie voor de schilderkunst uitgroeit tot een begenadigd kunstenares.
Titel
De passie van Artemisia
Auteur
Susan Vreeland
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The passion of Artemisia
Uitgever
's-Gravenhage: BZZTôH, 2003 | Andere uitgaves
288 p.
Aantekening
Omslagondertitel : Boeiende roman over een van de opzienbarendste kunstenaressen uit de 17e eeuw
ISBN
90-417-6013-X

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 15 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Over het leven van de Italiaanse barokschilderes Artemisia Gentileschi (1590-1642) zijn de laatste jaren in het Nederlandse taalgebied vijf vertalingen verschenen. Ze leggen allemaal een verschillend accent en dat kan omdat over het leven van de kunstenares slechts een paar cruciale feiten gekend zijn. Het zijn de (vrouwelijke) auteurs die dat leven tot hun eigen verhaal maken, het duiden als een standpunt van hun eigen problematiek. Alexandra Lapierre (Artemisia: passie en kwelling van een schilderes -- Li 2000, p. 26) bv. werkt dat leven uit in een zeer gedocumenteerd historisch kader en gebruikt daarvoor contemporaine documenten. Het nadeel is dat ze nogal uitleggerig klinkt en dat haar taal stroef is. Susan Vreeland gaat de feministische toer op. Ze werkt niet historiserend maar vertelt een verhaal voor vandaag, genre 'waar gebeurd'. Ze wil een rolmodel schrijven voor de hedendaagse vrouw. In haar interpretatie staat de verkrachting door een vriend van de vader centraal. Da…Lees verder
Rond 1611 vertrekt de jonge Italiaanse schilderes Artemisia Gentileschi (1593-1652) na een proces en een in de haast gearrangeerd huwelijk met haar echtgenoot vanuit Rome naar Florence. Ze groeit uit tot een begenadigd kunstenares en wordt opgenomen in de Accademia dell'Arte, hetgeen het einde van haar huwelijk betekent, waarna ze zich met nog meer hartstocht op de kunst stort. Een knap gecomponeerde historische roman, waarin de auteur met kennis van zaken zowel de kunstschatten in diverse Italiaanse steden als de voor die tijd representatieve personen beschrijft en een prachtig portret tekent van de unieke kunstenares die een verfijnd caravaggisme vertegenwoordigt (realisme en scherpe contrasten tussen licht en donker). Een meesterwerkje. Pocketeditie, zeer kleine druk.