Boek
Nederlands

De bloes van oom Ben

Suzan Boshouwers (auteur), Loes Riphagen (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Jozef wil graag een huisdier, maar dat mag niet van zijn ouders. Oom Ben, op bezoek uit Amerika, draagt een bloes met gekleurde kuikentjes. De kuikentjes kunnen van de bloes springen. Prentenboek met paginagrote kleurenillustraties. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
De bloes van oom Ben
Auteur
Suzan Boshouwers
Illustrator
Loes Riphagen
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2009
[28] p. : ill.
ISBN
9789044811018
Plaatsingssuggestie
Huisdieren (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Jozef wil heel graag een huisdier. Hij zeurt bij zijn ouders, maar die vinden het al druk genoeg zonder dier in huis. Dan komt oom Ben uit Amerika op bezoek. Hij draagt een bloes met kuikentjes in allerlei kleuren erop. Het bijzondere is dat de kuikentjes uit de bloes kunnen springen. Ze zijn warm, zacht en kunnen piepen. Jozef wil de kuikentjes graag houden, maar oom Ben zegt dat mama dat vast niet goed vindt. Als oom Ben op zijn vingers fluit, kruipen de kuikens terug in de bloes. Wanneer oom Ben vertrokken is, blijkt dat er een kuikentje is achtergebleven. Tekst en illustraties vullen elkaar goed aan. De tekst bestaat uit veel dialoog en is in de prenten geplaatst. De paginagrote, vrolijke en kleurrijke afbeeldingen, van de illustrator van 'Slaapkamernachtdieren'*, bestrijken meestal een dubbele pagina. Op de schutbladen staan kleurige kuikentjes in allerlei houdingen afgebeeld. Fantasierijk verhaal over een jongen die krijgt wat hij graag wil. Vanaf ca. 5 jaar.

De bloes van oom Ben

Jozef wil graag een huisdier, een hond, een aap, een varkentje, ... Maar mama wil er niets van weten. Ze heeft het zo al druk genoeg. Vanavond komt oom Ben uit Amerika op bezoek. Oom Ben heeft een boerderij met meer dan duizend kuikentjes. Bovendien draagt oom Ben een bloes met kuikentjes op. Wanneer Ben de kuikentjes telt, springen er opeens kleurrijke kuikentjes uit de bloes. Als oom Ben hen roept, kruipen alle kuikentjes terug in de bloes. Alleen één kuikentje weet zich te verbergen achter het gordijn. Wanneer oom Ben al lang weer vertrokken is, merkt Jozef het zwarte kuikentje op. Gelukkig hebben zijn ouders er geen probleem mee dat Jozef dit kuikentje houdt. En zo heeft hij eindelijk zijn huisdier.
Een prentenboek met heel veel kleur en details op de drukke prenten. Het verhaal is een fantasieverhaal, opgebouwd rond één enkel idee, dat echter weinig boeiend is uitgewerkt. Het is wel leuk dat je het verdwenen kuikentje wel degelijk mist op de bloes van oom Ben. Dit zal allee…Lees verder