Boek
Nederlands

Pettson viert Kerstmis

Sven Nordqvist (auteur)
+1
Pettson viert Kerstmis
×
Pettson viert Kerstmis Pettson viert Kerstmis

Pettson viert Kerstmis

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Ondanks de verstuikte voet van opa Pettson wordt het tóch nog een fijn kerstfeest. Prentenboek met gedetailleerde, paginagrote aquarellen. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Pettson viert Kerstmis / tekst en illustraties Sven Nordqvist
Auteur
Sven Nordqvist
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Pettson far julbesok
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2019 | Andere uitgaves
[24] p. : ill.
ISBN
9789059081673 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Kerstmis (ZIZO)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In een succesreeks als 'Pettson en Findus', waarin ouderwetse gezelligheid en vriendschap voorop staan, hoort natuurlijk een kersverhaal thuis (en zelfs twee, want Nordqvist schreef ook nog het dikkere kijk- en voorleesboek Een kerstman voor Findus). Pettson viert kerstmis wordt voor de vierde keer en herzien herdrukt.

Het dreigt een trieste kerst te worden. Pettson bezeert zich tijdens het verzamelen van dennetakken, en kan het feest van kerstavond niet verder voorbereiden. Er is geen kerstboom, en lekker eten halen zit er ook niet. Misnoegd kijken Pettson en Findus een hele avond door het raam. De volgende dag heeft Pettson alvast de goede ingeving om een kerstboom in elkaar te knutselen met een lange lat en dennetakken. Versiering maken ze van allerlei rondslingerende prutsen. In de namiddag komt er redding: de buren komen langs met manden vol lekkers. Hun gebruikelijke nieuwsgierigheid, waar Pettson anders zo van gruwt, blijkt ook zo zijn voordelen te hebben. …Lees verder
De verhalen over opa Pettson en zijn onafscheidelijke kat Findus zijn inmiddels klassiekers geworden. In dit verhaal dreigt hun kerstfeest in het water te vallen vanwege een onfortuinlijke val van Pettson. Gelukkig is Findus er ook nog, en komen de buren te hulp. De tekst in deze nieuwe druk is gezet in een kleiner lettertype, waardoor er meer ruimte is tussen de vrij volle illustraties. De tekstuele veranderingen betreffen verbeteringen (Findus' been heet nu voorpoot), moderniseringen (kerstgeschenk is nu kerstcadeau) en aanpassingen die de tekst minder Vlaams doen klinken ('rechtkroop' is nu 'overeindkroop'; 'voordien' is 'ervoor' geworden etc.). Daarnaast zijn de streepjes voorafgaand aan dialogen weggelaten. Het geheel oogt rustiger en de tekst leest prettiger. Tegelijk zijn geen concessies gedaan aan het hier en daar wat plechtstatige woordgebruik, wat het verhaal een zekere charme geeft. Een fijn kerstverhaal, dat weer jaren meekan! Voorlezen vanaf ca. 5 jaar; zelf lezen vanaf c…Lees verder

Over Sven Nordqvist

CC BY 3.0 - Foto van/door Boberger

Sven Nordqvist (Helsingborg, 30 april 1946) is een Zweeds schrijver en illustrator van kinder- en prentenboeken.

Biografie

Nordqvist werd geboren in Helsingborg en groeide op in Halmstad. Hij wilde oorspronkelijk illustrator worden maar werd door diverse kunstacademies afgewezen . In plaats daarvan studeerde hij architectuur aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen en werkte een tijd als docent in de architectuur. Tegelijkertijd bleef hij op zoek naar werk als illustrator en werkte mee aan advertenties , affiches en prentenboeken. Nadat hij in 1983 de eerste prijs won tijdens een wedstrijd voor kinderboeken met zijn prentenboek Agaton Öman och alfabetet begon hij voltijds te werken als auteur en illustrator van kinderboeken. Zijn grote doorbraak kwam er in 1985 met het volgende boek Pannkakstårtan waar de eerste maal kennisgemaakt wordt met de oude man Pettson en zijn kat Findus.

Hij werkte ook als illustrator…Lees verder op Wikipedia