Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
De oudste zoon van een aardige, berensterke en voor iedereen behulpzame inwoner van een Noors dorpje ontdekt per toeval dat zijn vader zwaar aan de drank moet zijn.
Titel
De Italiaan
Auteur
Sven Olov Karlsson
Vertaler
Edith Sybesma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Italienaren
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2010
318 p.
ISBN
9789044612530 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 45 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In 2008 verscheen de vertaling van het tweede boek van de Zweedse auteur Sven Olov Karlsson, Het Amerikaanse Huis. Omdat dat in de smaak bleek te vallen in de Nederlanden, werd ook zijn debuut uit 2003 vertaald, De Italiaan. We krijgen Karlssons werk dus in de omgekeerde volgorde te lezen, en dat merken we. Zijn eerste boek is ruwer, minder geschaafd, en Karlsson moet duidelijk nog wat wennen aan het schrijven. Die kinderziektes zijn al weggewerkt in Het Amerikaanse Huis, maar dat betekent absoluut niet dat De Italiaan geen genietbaar boek is.
Net als in Het Amerikaanse Huis speelt Karlssons debuut zich af in de omgeving die hij zo goed kent, namelijk het landelijke Midden-Zweden. Daar wordt de lezer voorgesteld aan een gezin dat twee generaties lang gevolgd zal worden. De Italiaan, een rasechte Zweed met ietwat zuiderse looks, wordt door middel van talrijke flashbacks voorgesteld in de fleur van zijn leven. Hij is een krachtige man die met sterke…Lees verder
Het veelgeprezen debuut van de Zweedse auteur en journalist (1971). Al eerder werd zijn tweede roman ‘Het Amerikaanse huis’ vertaald in het Nederlands. Beide spelen in Västmanland en hebben een autobiografisch karakter. Peter is de oudste zoon van Karl Erik Andersson, genaamd ‘De Italiaan’, een aardige, berensterke en voor iedereen behulpzame inwoner van het dorpje Ålsvartas. Peter ontdekt per toeval dat zijn vader zwaar aan de drank moet zijn – in een snel tempo verliezen de flessen sterke drank op een geheime plek aan inhoud. Voor het oog van de lezen trekken de verschillende dorpsbewoners voorbij met hun bijzonderheden en hun door humor, ziekte, drank, liefde en uitingen van geweld getekend leven. Deze in een mooie en poëtische taal geschreven roman over het leven en de te vroege dood van een vader is tegelijkertijd gevuld met verdriet, liefde, humor en hardheid. Paperback; normale druk.