Boek
Nederlands

De noodzaak van het overbodige : verkenningen

Sybren Polet (auteur), Laurens Ham (redacteur)
+1
De noodzaak van het overbodige : verkenningen
×
De noodzaak van het overbodige : verkenningen De noodzaak van het overbodige : verkenningen

De noodzaak van het overbodige : verkenningen

Genre:
Essays van de Nederlandse schrijver (1924- ) over literatuur.
Titel
De noodzaak van het overbodige : verkenningen / Sybren Polet ; red. en nawoord Laurens Ham
Auteur
Sybren Polet
Redacteur
Laurens Ham 1985-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2014
256 p.
ISBN
9789028425781 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Sybren Polet, nu 90 jaar, heeft zijn scheppend werk, poëzie en romans, altijd vergezeld laten gaan van programmatische essayistiek, zelfs ook met bloemlezingen zoals 'Ander proza', waarmee hij de literairhistorische achtergronden van zijn eigen manier van schrijven wilde belichten. Zijn beschouwende hoofdwerk in dit opzicht is 'Literatuur als werkelijkheid. Maar welke?' (1972). De nieuwste bundel beschouwingen biedt een bric-à-brac van veelal korte beschouwingen, notities, aforismen, 141 ook in zichzelf weer gefragmenteerde hoofdstukjes van, goede titel, 'De noodzaak van het overbodige'. Als essayist is Polet serieus en 'talig', luchtigheid is hem vreemd, laat staan relativerende humor. Maar de serieuze mens kan ook wel eens een grapje maken, dat mag (om met collega Kouwenaar te spreken). Vandaar dat de denkende, noterende, dingen invallende dagboekanier Polet lang niet de onaantrekkelijkste verschijningsvorm van deze schrijver is. Voor een paradox meer of minder draait Polet Polet zi…Lees verder

Over Sybren Polet

Sybren Polet, pseudoniem van Sybe Minnema (Kampen, 19 juni 1924 – Amsterdam, 19 juli 2015), was een Nederlands dichter en schrijver van proza.

Biografie

Polet volgde een opleiding tot leraar in Zwolle. Na de Tweede Wereldoorlog debuteerde hij onder zijn eigen naam met de dichtbundel "Genesis" (1946). Als Sybren Polet debuteerde hij in 1949 in het literaire tijdschrift Podium, waarvan hij van 1952 tot 1965 redacteur zou zijn. In 1961 verscheen zijn eerste roman: "Breekwater".

Zijn dichtwerk wordt tot dat van de Vijftigers gerekend. De stad Amsterdam speelt er een centrale rol in en de personages, aangeduid als Mr. Iks, Mr. X, en dergelijke meer, veranderen continu van gedaante.

Zijn proza had een sterk experimenteel en vernieuwend karakter, waarbij hij de grenzen tussen genres en de conventies inzake structuur en chronologie doorbrak: droom en werkelijkheid staan naast elkaar op hetzelfde niveau; heden,…Lees verder op Wikipedia